/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till omedveten

Hur upplevde du uppläsningen av omedveten?

eller

Vad betyder omedveten?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

omedveten är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet omedveten?

  1. Den tvåtåiga sengångaren Emma sover i ett träd på Skansen och verkar fullkomligt omedveten om att hennes art aldrig har varit så populär på internet som denna vår.
  2. Det medvetna tigandet har förvandlats till en omedveten tystnad.
  3. Men frågan är om inte denna självbild är just en omedveten form av nationalism vars främsta kännetecken är att vi tycker oss vara modernare och mer upplysta än andra.
  4. Det Onfray verkar vara omedveten om är att hans kritik av Freud delvis kan vändas mot honom själv.
  5. Detta pågår på en omedveten nivå och är ingenting du själv styr så länge du är omedveten om dessa inre djupa processer.
  6. Regeringen är inte omedveten om det där frågetecknet.
  7. Den som hyperäter har gått hela vägen från en situation där kakan eller godiset var en medveten belöning till en vana och vidare till en omedveten handling som styrs av yttre stimuli.
  8. Det är svårt att förstå att en miljöorganisation är så omedveten om denna realitet att man blundar för konsekvenser som skulle handikappa Europa i den globala miljödebatten samtidigt som man bidrar till ökade koldioxidutsläpp.
  9. De genreöverskridande konstnärerna Christer Lundahl och Martina Seitl undersöker just nu omedveten varseblivning och identitet på Moderna dansteatern i Stockholm.
  10. Programledaren ältade om Söderlings dåliga humör och föreföll omedveten om att det heta temperamentet främst hjälper tennisstjärnan vars senaste utbrott ligger flera år tillbaka i tiden.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs omedveten?

adjektiv
positiv en omedveten
ett omedvetet
den|det|de omedvetna
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2