/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder resektion?

Ur Ordboken

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet resektion?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. De bästa resultaten sågs då en anastomos i buken undveks och patienten opererades med resektion av det fistelbärande tarmsegmentet och en permanent stomi eller med framläggning av båda tarmändarna i en gemensam temporär stomi.
  2. Långtidsöverlevnaden efter resektion har i allmänhet i flertalet redovisade patientserier varit bättre vid cancer i papilla Vateri än vid annan periampullär cancer.
  3. Tumörer belägna i sigmoideum kan behandlas med en resektion enbart av detta tarmavsnitt när tumören är belägen i den nedre delen medan ett mer omfattande ingrepp som utfördes här framför allt görs om tumören sitter i den övre delen av sigmoideum.
  4. Denna metod har flera fördelar jämfört med konventionell linjär resektion av vänsterkammaraneurysm.
  5. De var eniga om att slutning av såret och anläggande av s k Witzelfistel skulle vara standardmetod och att resektion av sår området endast undantagsvis borde ut föras.
  6. Sammanfattningsvis understryker rapporten att perkutan radiofrekvensablation är en metod som behöver utvecklas och som ska testas enbart i väl kontrollerade studier innan den kan bli ett alternativ till kurativt syftande resektion av levercancer.
  7. På våra kirurgiska möten diskuteras och ifrågasätts sällan tekniker för resektion av koloncancer och hur vi i praktiken utför dessa.
  8. Som en konsekvens av dessa studier konstaterade Bauer att ligatur eller resektion av v poplitea skulle stoppa det retrograda blodflödet och sänka ventrycket i underbenet.
  9. Den första tekniken innebär att man gör en längsgående resektion av det parti på blygdläppen som protruerar.
  10. Vid resektion av de inre blygdläpparna praktiseras två operationstekniker: längsgående resektion eller kilformad resektion beroende på anatomiska variationer i blygdläpparnas utseende.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs resektion?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en resektion resektionen resektioner resektionerna
genitiv en resektions resektionens resektioners resektionernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2