Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder romantisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet romantisk?

 1. Och trots att det långt ifrån är en romantisk berättelse om staden känns det plötsligt som att det finns ett givet svar nästa gång de där frågorna om den planerade Londonflytten kommer: Zadie Smith.

  Många har en romantisk bild av hur livet var före industrialismen och innan kapitalismen fick fäste.

  Här anas en närmast romantisk förståelse av naturen.

  Jill Kelley sade i tisdags i en intervju att hon aldrig haft någon romantisk förbindelse med Allen.

  Genren romantisk komedi har inte firat några stora triumfer på senare tid men Teresa Fabik tror att hennes film kan ändra på det.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för romantisk

 1. romantisk, Thorild 1784: 'då alla höga Begrepp började blifva rasande och romantiska' = nyhögtyska romantisch, av franska romantique (engelska romantic), avledning av fornfranska romant, diktning på romanskt språk (varav roman; se roman), egentligen oblik kasus till fornfranska romanz, av. vulgärlatin romanice, romanskt (se romans). — Grundbetydelse är alltså: 'förekommande i (riddar)romaner', varav 'äventyrlig, överdriven, fantastisk' såsom hos Thorild ovan. Med syftning på den katolska riddartidens anda uppträder ordet i tyskan först hos Wieland o. Schiller o. kommer därifrån till Sverige i början av 1800-t. — Jämför till ordets historia bland annat Lovejoy On the Meaning of 'Romantic' in Early Urgermanska Romanticism, i Mod. Langu. Notes 31: 385, 32: 65.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Sara

  Hebreiskt namn som betyder furstinna.

  Besläktade namn: Salli, Sally, Zarah

  Mest sökta

   Hur böjs romantisk?

   adjektiv
   positiven romantisk
   ett romantiskt
   den|det|de romantiska