/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder sätesbjudning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

sätesbjudning är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet sätesbjudning?

  1. Då låg barnet i sätesbjudning och efter ett misslyckat vändningsförsök och en bedömning av Ingelas bäckenmått fattade man beslut om planerat kejsarsnitt.
  2. Naturligtvis var det sätesbjudning och ett ovanligt stort huvud på barnet som fastnade i passagen.
  3. Vid myom används oftare kejsarsnitt eftersom sätesbjudning då är vanligare.
  4. Kvinnan krystade i 90 minuter medan barnet låg i sätesbjudning och den vaginala förlossningen var svår.
  5. Jag förlöste sätesbjudning och det ska ju vara en svår förlossning men det gick som hoppsan hejsan, säger Britt Bäckström.
  6. Vid huvudbjudning skall hela huvudet vara utanför livmodern, och vid sätesbjudning skall åtminstone inte huvudet ha lämnat livmodern.
  7. Anmälan gjordes av en vårdcentral i Kiruna och den gällde fördröjd diagnostisering av missbildning samt sent upptäckt sätesbjudning och fördröjd flygambulanstransport till Norrlands universitetssjukhus.
  8. I granskningen som Vårdfokus har gjort visar att 14 av 21 landsting och regioner i dag erbjuder vaginal förlossning när det kommer till sätesbjudning.
  9. Tidigare studier har visat att riskerna med en vaginal sätesförlossning inneburit stora hälsorisker för barnet och kejsarsnitt har därför sedan 70-talet, blivit mer rutin än undantag vid så kallad sätesbjudning.
  10. Allt som planerar kejsarsnitt ska söka sig dit men det kan också handla om barn som ligger i sätesbjudning, om mammor som är kortvuxna och som riskerar att få ta akut kejsarsnitt eller om tvillingfödslar.
  11. Planerade kejsarsnitt utförs idag såväl för kvinnor med medicinska indikationer som bäckenförträngning, sätesbjudning, flerbarnsfödsel eller stark förlossningsrädsla, såsom för kvinnor som helt enkelt föredrar snitt framför en vaginal förlossning.
  12. Förlossningskomplikationer nämns också ofta som orsak men det är frågan vad som är effekt och vad som är orsak, för flertalet av barnen med torticollis har förlossningen inte varit komplicerad, det är dock vanligare med ex. sätesbjudning, höftluxation för dessa barn än för populationen generellt (2).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-17

 • Verner
  Tyskt namn som betyder varnisk krigare eller värnare.
 • Valter
  Tyskt namn som består av betydelseelementen makt och krigare: härförare.
 • Besläktade namn: Verna, Volter

Hur böjs sätesbjudning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en sätesbjudning sätesbjudningen sätesbjudningar sätesbjudningarna
genitiv en sätesbjudnings sätesbjudningens sätesbjudningars sätesbjudningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt