/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till sångbar

Hur upplevde du uppläsningen av sångbar?

eller

Vad betyder sångbar?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till sångbar

sångbar är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet sångbar?

  1. Fröding är en mycket sångbar poet som kan sin metrik och det är inte första gången han har tonsatts.
  2. Men man vill samtidigt skapa en sångbar melodi som upplevs vara lättsjungen.
  3. Detta har gett flera kloster jag besökt frihet att göra egna psaltaröversättningar eller välja mellan olika översättningar för att finna en enligt dem så sångbar version som möjligt.
  4. För de Goede synes det viktigaste i texttolkningen vara att tolka texten så att en sångbar linje bildas med utgångspunkt i melodiskelettet.
  5. Här har man inte som i Gloria varit bunden av en officiell översättning utan kunnat anpassa översättningen av latinet till en sångbar engelska.
  6. Iwar Bergkwist kan konsten att skriva rolig och sångbar text.
  7. Stipendiet ges för " sångbar dikt eller tonsättning av dikter".
  8. Dikten är sångbar men melodin har inte kunnat rekonstrueras.
  9. Stipendiet instiftades 1960 och ges ” för sångbar dikt, eller tonsättning av dikter ”.
  10. – Jag hoppas att jag har gjort en sångbar låt som det går att stampa takten till.
  11. Den inledande ländlern bildar första scherzot, gesällernas första visa den första trion (lugnare sångbar mellandel).
  12. Stipendiet delas ut ” för sångbar dikt eller tonsättning av dikter ” och instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube själv.
  13. Däremot lyckades han ganska väl i sina flerstämmiga satser, vilka äger en kraftig fullklang och sångbar, flytande stämföring.
  14. När Marie här börjar berätta en saga för barnet, spelar ett horn en sångbar, varm melodi i f-moll.
  15. De andra framförs på traditionellt sätt där vidden i kulör och uttryck spänner mellan sångbar lyriskhet och kärv Sprechgesang.
  16. Stipendiet delas ut av Evert Taubesällskapet och ges till ” sångbar dikt eller tonsättning av dikter eller för framstående insatser inom områden som Evert Taube omhuldade ”.
  17. Hans dikter är tankerika, fulla av fantasi och varm känsla samt har en ren sångbar form och förenar kristen livsåskådning och ädel humanitet.
  18. Låtskrivarpriset instiftades på 60-talet av Evert Taube tillsammans Tidningen Vi och har därefter årligen delats ut till en person som gör ” sångbar dikt eller tonsättning av dikter ”.
  19. Troligen kom den till som ett komplement till 128, då texten i 129:s version är mera sångbar och därmed mer lämpad för församlingsång.
  20. Rodes spel anslöt sig, om än mera moderniserat, till Viottis och glänste liksom dennes med sångbar behandling av violinen samt en okonstlad och verksam passagebildning.
  21. Hos Johann Heinrich Voß, Gottfried August Bürger, Matthias Claudius och bröderna Stolberg fann de en sångbar lyrik som var mer i linje med deras egna ideal.
  22. För att texten skulle bli sångbar fick sångarna i samarbete med kompositören arbeta fram en sångstil som på samma gång var trogen textens rytm och varsam mot dess ålder.
  23. Hans idiomatiska symfonier, vilka kombinerade slaviska, episka dikter med sångbar lyrik, styrdes av en rik och färgstark harmonik, tillsammans med ljusa och välbalanserade orkestrala färger, och perfekta traditionella former.
  24. Strauss avslutade arbetet med den franska versionen 13 september 1905 och skickade en kopia till Rolland som hjälpte honom med betoningar och uttal så att Wildes franska text blev sångbar.
  25. Eftersom Sverige är komponerad för fyrstämmig kör och inte i huvudsak bygger på en sångbar melodi, utan på harmoniken i körsatsen, var den redan från början egentligen omöjlig att använda som nationalsång, unisont sjungen.
  26. Folklighet och sångbar form utmärkte hans lyriska dikter Boertigh, amoreus en aendachtigh groot liedboeck (samling 1622), och hans popularitet ökades genom de tre farserna Van de koe (1612), Symen sonder soetigheydt och Van den Molenaer (1613) samt de tre märgfulla komedierna Moortje (1615), De spaanschen Brabander Ierolimo (1618) och De stommen ridder (samm år).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs sångbar?

adjektiv
positiv en sångbar
ett sångbart
den|det|de sångbara
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt