/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till skänkel

Hur upplevde du uppläsningen av skänkel?

eller

Vad betyder skänkel?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till skänkel

skänkel i sammansättningar

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skänkel?

 • Övriga exempelmeningar
  1. Fabriken låg som ett U framför honom och han stod vid den skänkel där råvaran togs in.
  2. Vid påkoppling av blodflödet fanns inga hållpunkter för blödning i aortagraftanastomosen; däremot noterades en sivande blödning vid anastomosen mellan bifurkationsgraftets högra skänkel och arteria iliaca communis.
  3. Planen anger en möjlighet till återuppförande av denna skänkel med krav på att den ska anpassas till byggnadens karaktär.
  4. Med hänsyn till det extremt dåliga skicket får dock fabrikens nordöstra skänkel rivas.
  5. – Vi använder både hand, skänkel och röstkommandon, säger hon.
  6. Ryttaren åstadkommer spansk trav genom så kallade diagonala hjälper, det vill säga att höger hand och vänster skänkel, vänster hand och höger skänkel verkar samtidigt ; för till exempel höger skänkel skall hästen lyfta höger bakben och vänster framben.
  7. Du kan också lära hästen/ponnyn skänkel när du går bredvid.
  8. Halvhalten används även för att bibehålla hästen rätt mellan hand och skänkel.
  9. Framhjulen sitter fästa vid var sin skänkel som vrids, medan framaxeln sitter fast i vagnen.
  10. Vi får då en höger och en vänster skänkel, som fortsätter vidare till respektive kammare.
  11. Kärna kyrka är byggd i form av ett kors med långhuset som nord-sydlig skänkel.
  12. Det består av sinusknutan, AV-knutan, His ' ka bunten, höger och vänster skänkel samt purkinjefibrer.
  13. Halvhalten kan också vara ett sätt att kontrollera att hästen ligger rätt mellan hand och skänkel.
  14. Ridläraren och assistenten är ständigt nära hästens huvud men Anna styr själv och reglerar tempot genom att använda skänkel och tygeltag.
  15. Ofta har en modern säckkärra en fällbar förlängning av L:ets nedre skänkel för att möjliggöra transport av större saker.
  16. Med en skänkel menar man inom kardiologin när hjärtats retledningssystem efter ha nått hjärtats kamrar delar upp sig i två fibrer (skänklar).
  17. En håltång är en tång vars ena skänkel är försedd med en eller oftast flera hålpipor och den motstående skänkeln med ett mothåll, vanligen av mässing.
  18. Under slaget vid Stalingrad 1942-1943 ledde han den norra skänkel som i en motoffensiv genombröt den rumänska tredje armén och bidrog till att omringa den tyska sjätte armén.
  19. I en praktisk tillämpning som har använts för mätning av mycket små massor fästs våggodset vid en skänkel på en stämgaffel och ändringen av stämgaffelns frekvens används för att bestämma våggodsets massa.
  20. Från AV-noden kommer impulsen att spridas vidare ner till His-bunten, härifrån kommer impulsen delas upp i en höger och en vänster skänkel och sedermera till purkinjefibrerna som för impulsen vidare till höger respektive vänster kammare och kontrahera hjärtmuskeln utefter sin utbredning.
  21. Den vänstra skänkeln används för att inverka på hästen, medan ridspöet ersätter den högra skänkeln.
  22. Fötterna når inte nedanför sadeln men ändå fungerar skänkeln.
  23. Man kallar detta för att man har hästen " framför skänkeln".
  24. Indirekt kommer höger kammare således att aktiveras utifrån den vänstra skänkeln.
  25. Den andra skänkeln är tunnare och är ofta graderad i centimeter, millimeter eller tum.
  26. Det förekommer anslagsvinklar där anslaget är gjort i trä eller metall och den tunna skänkeln i metall.
  27. Kraften åstadkommes genom att man skruvar in skruven tills föremålet låses mellan den övre skänkeln och brickan på skruvens ände.
  28. Den justeras med hjälp av en tångliknande mekanism som flyttar nedre skänkeln, och kan låsas och lossas med en hand.
  29. Den andra tunnare skänkeln har i regel en skala i centimeter eller millimeter för att mäta ut, kontrollera och rita på.
  30. Jag kommer inte tävla igen på den här nivån innan mitt ben läkt fullt ut så jag kan ge honom det stöd han behöver från skänkeln.
  31. Den andra skänkeln i den tänkta kniptångsmanövern skulle utgå från området kring Sarpasjöarna söder om Stalingrad mot den svaga försvarslinje som höll.
  32. När man utför en ryggning höjer man oftast handen lite och tar tillbaka sitter även tungt i sadel och lägger bak skänkeln lite.
  33. Den södra skänkeln i inringningen vid Kiev utgjordes av Panzergruppe 1 som först var tvungen att korsa Dnerp vid Krementjuk och därefter anfalla norrut.
  34. På en anslagsvinkel är den ena skänkeln tjockare än den andra och används för att lägga an verktyget mot en plan yta och agera mothåll.
  35. En håltång är en tång vars ena skänkel är försedd med en eller oftast flera hålpipor och den motstående skänkeln med ett mothåll, vanligen av mässing.
  36. Vid ett skänkelblock eller grenblock finns det ett brott i en av hjärtats skänklar i retledningssystemet, antingen skänkeln som aktiverar höger (högersidigt skänkelblock) eller vänster (vänstersidigt skänkelblock) kammare.
  37. Den ena skänkeln är tjockare för att kunna utgöra ett stabilt anhåll mot den yta den läggs mot, därav att man " slår an" verktyget mot en plan yta, alltså ett anslag.
  38. Von Manstein förde befäl över den södra skänkeln och lyckades tränga in i den sovjetiska frontlinjen, men offensiven fick avbrytas på grund av tunga förluster, sovjetiska motanfall och de västallierades landstigning på Sicilien.
  39. Viktigt att tänka på med skänkeln är att hälen ska trampas neråt och tårna peka rakt framåt, ifall foten kommer i fel vinkel påfrestas ryttarens ben hårt under ridning och man kommer i obalans varav skänkelns inverkan förloras.
   • Glasögonens ena skänkel trycker så hårt bakom örat att det blir ett märke där.
   • Det enda som domarna hade att klaga på var att hennes skänkel skulle ligga mer stilla.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för skänkel

 • skänkel, 1693, Dalin 1740, Möller 1755, från nyhögtyska schenkel = medelhögtyska, medellågtyska, diminutiv um av skänk (osv.). - En inhemsk avledning av skänk är svenska dialekt skänkling, stycke eller del av ngt. Jämför un der s k ä n g l i n g.

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skänkel?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en skänkel skänkeln skänklar skänklarna
genitiv en skänkels skänkelns skänklars skänklarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt