/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder skraffering?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till skraffering

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skraffering?

  1. Linjeraster kan jämföras med äldre tryckteknikers bruk av skraffering.
  2. I modern bildframställning med reproteknik används ofta raster i stället för skraffering.
  3. Kombinerad skraffering i motsatta riktningar, för att till exempel åstadkomma skuggningar, kallas korsskuggning.
  4. När heraldiska vapen avbildas i svartvitt används ofta skraffering, ett standardiserat linjemönster, för att beteckna tinkturerna.
  5. Inom kartografi har man ofta använt skraffering både för att markera olika områden på en karta och för att markera terräng, exempelvis i form av höjdformationer, en typ av skraffering som också kan förekomma på färglagda kartor.
  6. Den kan antingen vara utförd i svartvitt (med eller utan laverad gråskala, linjeraster och skraffering) eller i färg.
  7. I de tidiga serierna utvecklade Cabanes en levande och grafiskt effektfull teckningsstil baserad på skraffering och korsskuggning, inspirerad av amerikansk underground.
  8. Detta var den första tekniken som möjliggjorde grafiska tryck med halvtoner utan att konstnären behövde ritsa prick-eller streckmönster, så kallad skraffering.
  9. Inom heraldik finns särskilda system för att via skraffering med parallella linjer i olika riktningar kunna uttrycka tinkturer i svartvita framställningar av heraldiska vapen.
  10. Albrecht Dürers, Veronica, gravyr från 1513, innehåller exempel på både skraffering av till exempel bakgrunden, och korsskuggning i många mörkare områden (vilket syns om bilden visas i full storlek).
  11. I tekniska ritningar används av den anledningen skraffering ofta för att förtydliga en ritning som är tecknad med enkla linjer, och här är det ytor och innehåll som skall förklaras.
  12. Även teckningar och tecknade serier framställs ofta svartvitt, ibland som konturteckningar utan någon gråskala, ibland med gråskalor framställda med små punkter i form av raster eller i form av tätt liggande streck, så kallad skraffering.
  13. Även om många tecknare fortfarande använder skraffering, kan det för tecknaren vara enklare och gå snabbare att använda sig av rastermallar, fotografier bryts ner i raster genom sina pixlar och trycktekniken är mer anpassad till den typen av bildåtergivning i detaljerna.
  14. Oavsett om skrafferingen används i det förstnämnda syftet eller i det senare, är skrafferingen alltid ämnad att förtydliga bilden på något sätt.
  15. Den tekniska skrafferingen kan här ges särskilda innebörder beroende på hur strecken går.
  16. Teckningarna saknar skrafferingar och skuggor.
  17. Dessa skrafferingar fastställs genom tekniska standarder.
  18. Det blir bilder i tusch – linjer, laveringar och skrafferingar.
  19. I svart/vitt tryck symboliseras de olika tinkturerna och metallerna med olika typer av skrafferingar, alternativt att färger återges som svart och metaller som vitt/otryckt.
  20. Vid tiden för sitt genombrott använde Pirinen företrädesvis en teckningsstil där former och skepnader framhävdes med många små linjer och skrafferingar i form av streck och prickar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skraffering?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en skraffering skrafferingen skrafferingar skrafferingarna
genitiv en skrafferings skrafferingens skrafferingars skrafferingarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt