/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till skrodera

Hur upplevde du uppläsningen av skrodera?

eller

Vad betyder skrodera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till skrodera

Nyhet

skrodera i ordbok från 1870

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skrodera?

  1. Du kan också säga till honom att om jag får höra honom skrodera igen på marknaden om vem som sköter den här gården så kommer jag att göra det omöjligt för någon att vara okunnig om det.
  2. Börjar skälla och skrodera om kapitalism och lyxliv.
  3. Hur lätt hade det inte varit att krypa tillbaka i de gamla kläderna och skrodera inför könskamraterna över partnerns hetta mellan lakanen.
  4. Och efter scenbytet skroderade han som vanligt med självgodheten hos Svarta Björn.
  5. fick Mari se den där utskällde Ronald Reagan stå och skrodera om hur förträfflig den amerikanska ekonomin är.
  6. Brouček konstaterar lättad att han har kommit tillbaka till sin egen tid, och börjar genast skrodera.
  7. Inspirerad av en äventyrare, Nils Peter Ringman, som skroderade om förtjänster på Australientraden, beslöt Liljewalch lasta henne med byggförnödenheter och städslade Ringman som befälhavare och kompanjon.
  8. Men partiet betecknas som utslitet av regerandet och en skandal med en olaglig avlyssning 2014 av partitoppar som visade maktens arrogans och vulgaritet när de satt och skroderade över dyrbara viner och dyrbar mat medan de visade sitt förakt för väljarna och andra politiker.
  9. – Jo men det är ju inte så konstigt, det här är ju hans livs händelse och så har han suttit på arbetsplatsen och pratat och skroderat om detta och sedan inför hustru och barn och goda vänner och allting och sen kommer han inte med på rekonstruktionen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för skrodera

 • skrodera, 1733 (i betydelse 'skrika, fara ut emot eller dyl.'), för övrigt ett 1800-talsord, en, som det t}rcks, speciellt svensk bildning (möjligen i anslutning till det likbetydande nyhögtyska schwadronieren, jämför nedan) av svenska dialekt skroa, skrävla, skryta, även: skrocka, jollra, dåna (om is), bullra, jämför skroe, skroare, skrävlare, motsvarande norska skröa, skröva, prata, skryta, möjligen, om formen med -v- är den ursprungliga, en avljudsform till svenska dialekt, norska skraua, prata, skrävla, i svenska dialekt även *knarra o. d.; med även i enskildheter samma betyd.-utveckling som i det i så fall hithörande skrävla o. därmed besläktade ord ävensom skrappa 1; i alla händelser till en med skr- begynnande ljudrot av sarnma slag som i skrock, skrocka, skryta, skräiia. Mindre sannolikt är, att sk rö de ra utgår från det föga spridda svenska dialekt skrota, prata, skryta. — På fullt analogt sätt har nyhögtyska schwadronieren, skrodera, om-bildats av äldre nyhögtyska schwadern, prata, sladdra. — Härtill: skrodör, Dalin 1853, Sturzen-Becker-osv.

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skrodera?

verb
aktiv passiv
grundform att skrodera att skroderas
nutid skroderar skroderas
dåtid skroderade skroderades
supinum har|hade skroderat har|hade skroderats
imperativ skrodera
particip
presens skroderande
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt