/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till slutledning

Hur upplevde du uppläsningen av slutledning?

eller

Vad betyder slutledning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

slutledning är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet slutledning?

  1. Rapportens övergripande slutledning är att USA:s regering inte förfogar över den politiska eller organisatoriska apparat som skulle behövas för att klara av det största återuppbyggnadsprogrammet sedan Marshallplanen.
  2. Men denna bakvända slutledning visar bara hur snett resonemanget varit från början.
  3. Gud är här därmed något som visar sig genom slutledning och detta argument har förståtts som den punkt där Schelers filosofi blir distinkt metafysisk av till exempel Philip Blosser.
  4. Genom att tillfoga men och men blockerar painted denna slutledning och visar att han eller hon inte använt på ett adversativt sätt och att det inte behöver vara någon motsättning mellan speedad och söt.
  5. Exempelvis med hjälp av det faktum att en slutledning kan vara formellt korrekt även om premisserna är empiriskt underliga.
  6. För det är väl knappast en riktig slutledning att marknaden gjort att vi idag har tillgång till världens bästa kultur som Carl Rudbeck påstår när det bland bildkonstnärerna historiskt sett finns mängder med exempel på konstnärer som idag är högt skattade och älskade och dessutom stora dragplåster på museer världen över men som utan stöd från omgivningen genom bland annat mecenater hade fått ge upp sitt konstnärskap eller gått under.
  7. GP: s slutledning att M misslyckats i regionen är då felaktig.
  8. Hon är doktor i kognitiv psykologi och har forskat om inlärning och slutledning i osäkra situationer.
  9. Hypotetisk slutledning är en slutledning, i logiken kallad syllogism i vilken översatsen är en konditionalsats, ett hypotetiskt villkor.
  10. I samkhyasystemet finns det tre sätt som man kan uppnå sann kunskap på: perception, slutledning och pålitlig auktoritativ vittnesbörd, där det viktigaste är slutledning (anumāna).
  11. -Det är en slutledning som ligger mycket nära till hands, säger Jan Guillou.
  12. En slutledning ur vilken slutsatsen följer av premisserna sägs vara giltig.
  13. För varje slutledning i härledningen, preciseras från vilka formler den följer.
  14. L:s slappa, ovårdade utseende döljer hans stora förmågor för slutledning och insikt.
  15. Både sinnesintryck och logisk slutledning har hög status som vägar till kunskap.
  16. Felslut, eller falsk slutledning, är en slutsats som inte följer logiskt på premisserna.
  17. Felslut, eller falsk slutledning brukar definieras såsom en slutsats som inte följer logiskt på premisserna.
  18. Han har dock även studerat bland annat teorin för tidsserieanalys och statistisk slutledning i allmänhet.
  19. Empiri (av grekiska ἐμπειρία, erfarenhet) innebär erfarenhet och sinnesintryck som ligger till grund för en slutledning.
  20. Med hjälp av slutledning från det genetiska materialet från nu levande ormar lyckas forskarna gå ännu längre tillbaka i tiden.
  21. Hos skolastikerna, och bland andra Descartes, betyder ordet deduktion ibland en slutledning från det allmänna till det enskilda.
  22. Mer preciserat är betydelsen, att det finns en giltig slutledning sådan att slutsatsen B följer av premisserna A.
  23. Ghazali var dock inte helt negativ till den andra vågens hellenism, utan har skrivit mycket om Aristoteles ' logiska slutledning (syllogism).
  24. Med hjälp av det här lägger man ihop ett pussel och försöker komma fram till en slutledning om vad som har orsakat haveriet, säger Åhström.
  25. I traditionell retorik användes denna form av slutledning ofta för att komma fram till en slutsats som var ogynnsam för opponenten.
  26. En slutledning är en process, vid vilken man från ett antal premisser och i kraft av en slutledningsregel framställer en slutsats.
  27. Andra tempus uttrycks med hjälp av särskilda tidsadverb eller genom slutledning från sammanhanget, och det är här distinktionen mellan tempus och aspekt blir otydlig.
  28. En utredning har pågått under våren och slutledningen från den är att Folkuniversitet och Vadstena-akademien tar över huvudmannaskapet.
  29. En implikation är endast en relation mellan två satser, jämfört med slutledningen där p verkligen är sann.
  30. Bland hans egna bevis för skepticismen är hans invändningar mot den deduktiva slutledningen och mot kausaliteten de märkligaste.
  31. Den första sändaren noterar att spänningen på SDAledaren inte är den förväntade och drar slutledningen att en annan nod också håller på att sända.
  32. Härav följer att slutsatsen S är sann då premisserna är sanna, men om någon av dessa är falsk kan, även om slutledningen är giltig, slutsatsen vara falsk.
  33. Lagercrantz fann stora likheter i innehåll, språk och symboler till Leiden X papyrusen och kom till slutledningen att båda manuskripten troligen kom från samma tid och författare och tillsammans bildade en tematisk enhet.
  34. Enligt detta resonemang kan sköldpaddans ståndpunkt avvisas, eftersom den felaktigt bygger på att slutledningen till Z från A och B förutsätter att implikationen " Om A och B är sanna, så måste Z vara sann" accepteras.
  35. Otto Lagercrantz fann senare stora likheter i innehåll, språk och symboler mellan Stockholmpapyrusen och Leiden X papyrusen och kom till slutledningen att båda manuskripten troligen kom från samma tid och författare och tillsammans bildade en tematisk enhet.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Hur böjs slutledning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en slutledning slutledningen slutledningar slutledningarna
genitiv en slutlednings slutledningens slutledningars slutledningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt