/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder småmål?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

småmål är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet småmål?

  1. Behöver jag småmål mat då och då för att hålla tempot?
  2. Bestämmelserna om tvistemål om mindre värden (så kallade småmål) ska då inte tillämpas.
  3. I småmål är kostnaderna begränsade enligt bestämmelser i 18 kap 8 a § rättegångsbalken.
  4. De skulle antagligen aldrig hamna i några småmål eftersom de tar 28000 kronor för en liten annons.
  5. De skulle antagligen aldrig hamna i några småmål eftersom de tar 28.000 kronor för en liten annons.
  6. – Vår affär skulle antagligen aldrig hamna i några småmål eftersom de tar 28.000 kronor för en liten annons.
  7. Så är målet, men sen har man många småmål längs vägen som man måste uppnå för att ta sig dit, fortsätter hon.
  8. Särskilda skäl krävs för beviljande av rättshjälp avseende bl.a. äktenskapsskillnad, underhåll till barn, och s.k. småmål (tvisteföremålets värde överstiger ej halva basbeloppet).
  9. Frank Galvin (Paul Newman) är en försupen advokat, en gång en lovande ung jurist som nu hankar sig fram på obetydliga småmål i rätten.
  10. Rör det ett så kallat småmål, d.v.s. under ett halvt prisbasbelopp betalar parterna för de kostnader part har själva i saken med vissa undantag).
  11. Vidare gäller rättsskyddet inte i s.k. småmål (när tvisteföremålets värde inte överstiger halva prisbasbeloppet), utom i fall där det är försäkringsbolaget som är den försäkrades motpart.
  12. När SVT tittar närmare på Letaföretag Sverige AB:s stämningar är det tydligt att majoriteten är så kallade småmål, vilket innebär att även om du som företagare vinner i rätten så blir du bara ersatt för en timme juridisk rådgivning.
  13. När Västnytt tittar närmare på Letaföretag Sverige AB:s stämningar är det tydligt att majoriteten är så kallade småmål, vilket innebär att även om du som företagare vinner i rätten så blir du bara ersatt för en timme juridisk rådgivning.
  14. När SVT:s Västnytt tittar närmare på Letaföretag Sverige AB:s stämningar är det tydligt att majoriteten är så kallade småmål, vilket innebär att även om du som företagare vinner i rätten så blir du bara ersatt för en timme juridisk rådgivning.
  15. Förenklat tvistemål, FT-mål eller småmål kallas i Sverige ett tvistemål som handläggs enligt 1 kap. 3 d § rättegångsbalken, på grund av att värdet av det som yrkas i målet uppenbart inte överstiger hälften av prisbasbeloppet.
  16. En konsument som vill stämma en näringsidkare behöver dock inte beakta dessa regler utan får väcka talan där han själv har hemvist enligt 8 a §, så länge det kan antas att tvisten kommer handläggas som ett så kallat " småmål".
  17. Tanken är att parterna ska ha möjlighet att föra process utan juridiskt biträde i dessa mål, varför kostnader för ombud inte är ersättningsgilla och rättshjälp i regel inte beviljas i småmålen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs småmål?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett småmål småmålet småmål småmålen
genitiv ett småmåls småmålets småmåls småmålens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt