/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till snabbskrift

Hur upplevde du uppläsningen av snabbskrift?

eller
/1004363/HBSynonymerMobilMid

snabbskrift är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet snabbskrift?

  1. Publicerade så 1892 sin Lärobok i Förenklad snabbskrift av O. W. Melin.
  2. Det äldsta kända stenografisystemet är det så kallade Akropolissystemet, en grekisk snabbskrift från mitten av 4:e århundradet f. Kr.
  3. Den kursiva skrivstilen uppstod som en snabbskrift i påvens kansli på 1400-talet, och kallas därför på italienska lettera corsiva cancellaresca.
  4. Med utgångspunkt från Gabelsbergers stenografi skapade Olof Werling Melin en svensk snabbskrift som byggde på ljudens frekvens i det svenska språket.
  5. Shelton uppfann ett nytt stenografisystem och publicerade det 1626 i boken Short-Writing (i senare utgåvor efter 1635 kallat " Tachygraphy", gammalgrekiska för " snabbskrift").
  6. De stavlösa runorna är på många sätt utformade på samma sätt som stenografiska skriftsystem och det är troligt att denna typ av runor främst använts som en snabbskrift i vardagsbruk.
  7. Han utgav 1890 Lärobok i stenografi efter Gabelsbergers system för militärer och skapade med utgångspunkt från Gabelsbergers stenografi en svensk snabbskrift som byggde på ljudens frekvens i det svenska språket.
  8. De tre varianterna representerar antagligen olika behov: normalrunan var mest monumental och passade bäst på runstenar, kortkvistrunan var något enklare och snabbare att skriva och användes troligen oftast vid ristning i trä, medan stavlösa runor var en riktig snabbskrift.
  9. Efter studier i Uppsala kallade han sig magister och ägnade sig åt privatundervisning i språk, bokhålleri, snabbskrift med mera, från 1820-talet till 1851 huvudsakligen i Stockholm, där han tillika bedrev antikvarisk bokhandel i förening med lånbibliotek och ett så kallat skillingslotteri.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Bernhard
  Tyskt namn som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Bernt
  Variant av det tyska namnet Bernhard som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Besläktade namn: Berna, Berhardina

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs snabbskrift?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en snabbskrift snabbskriften
genitiv en snabbskrifts snabbskriftens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt