/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till socialisation

Vad betyder socialisation?

  1. inlärning hos (den växande) individen av samhällets normer || -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till socialisation

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet socialisation?

  1. Inom samhällsvetenskapligt språkbruk innebär socialisation vanligen den process som vi människor går igenom då vi utvecklas från att vara biologiska väsen till att bli sociala varelser.
  2. Eftersom ungdomsperioden blivit längre så påverkas ungdomar under längre tid av sekundär socialisation i skola och fritidsaktiviteter.
  3. En misslyckad socialisation identifieras utifrån att individens subjektiva förväntningar på framtiden och omvärlden inte stämmer överens med de objektiva förutsättningarna.
  4. För det första benägenheten att jämställa socialisation och föränderlighet.
  5. Sammanfattning Grundsynen i avhandlingen är att unga är aktiva individer som står i konstant interaktion med sin sociala miljö och där ungdomarna själva har en möjlighet att påverka sin socialisation och vardag.
  6. Internationellt sett är kunskapsluckan beträffande demokratisk socialisation inte lika stor som i Sverige.
  7. Är förändringen i ungdomarnas demokratiska orientationer mellan första och andra undersökningstillfället av sådan art att en demokratisk socialisation bedöms ha skett?
  8. Att frågan om stöd ändå behandlas först beror på att frågan om förekomst och grad av demokratisk socialisation behöver en utgångspunkt i en slutsats om elevernas stöd för demokrati.
  9. Förändras ungdomarnas demokratiska orientationer och på ett sådant sätt att man kan urskilja en demokratisk socialisation i samband med kursen i Samhällskunskap A?
  10. Sådana faktorer kan utgöra villkor och problem som en tänkt demokratisk socialisation i skolan behöver ta hänsyn till.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Hur böjs socialisation?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en socialisation socialisationen
genitiv en socialisations socialisationens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt