/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder sockersjuk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till sockersjuk

sockersjuk är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet sockersjuk?

  1. Det är som om man skulle ta ifrån en sockersjuk insulinet om patienten käkade godis.
  2. Fredrik Melander redogör för händelsen där Marja Eriksson, Åke Erikssons fru, tio år tidigare som diabetiker (sockersjuk) blivit felaktigt satt i fyllecell och där dött.
  3. -Vi får gå på de uppgifter vi får in via vittnena, och de tyder på att mannen kan ha vissa psykiska problem, han kan eventuellt ha epilepsi och vi har även hittat saker som tyder på att han vara sockersjuk också.
  4. Han beskrev också sockersjuka (diabetes) i sina skrifter.
  5. Han utgav betydande verk om bland annat ryggmärgens banor, barnförlamning och sockersjuka (diabetes).
  6. Den vanligaste formen av sockersjuka, diabetes typ 2, kan vara ärftlig eller bero på livsstil – som övervikt och högt blodtryck.
  7. Diabetes, som förr kallades sockersjuka, är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar med den gemensamma nämnaren att blodsockret är för högt.
  8. Geelmuyden studerade speciellt den intermediära ämnesomsättningen vid sockersjuka, och bidrog med ett avsnitt om detta ämne i Ergebnisse der Physiologie.
  9. I november 1915 vårdades Ojanperä för sockersjuka och avled i sitt hem Aappola, som idag är museum, i februari 1916.
  10. ojken hänvisar också till att han lider av sockersjuka och visade med läkarintyg hur ett snabbt blodsockerfall kan leda till adrenalinpåslag, så att hjärnfunktionen blir avtrubbad.
  11. Svenska Diabetesförbundet bildades i maj 1943 med namnet " Riksförbundet för sockersjuka" och är en handikapporganisation för människor med diabetes och deras anhöriga.
  12. Vid diabetes mellitus (äldre benämning sockersjuka) utsöndras glukos med urinen på grund av att njurens förmåga att ta upp utsöndrad glukos från primärurinen är nedsatt.
  13. – Man förstår inte att det handlar om biologiska processer i kroppen som man inte kan rå över och att man måste få hjälp precis som om man drabbats av sockersjuka eller en knäskada.
  14. Bland Bergströms tryckta skrifter märks Tvätt och strykning (1911, 2:a upplagan 1920), Handbok för offentlig utspisning (1916) samt tillsammans med Ingeborg Schager, Kokbok för sockersjuka (1904) och Födoämneslära (1906, 10:e upplagan 1925).
  15. Larsson började under denna tid även bli känd för en bredare krets genom den egna boken Hur man skall klara sin sockersjuka (1954), vilken under närmare två decennier kom att bli ett standardverk för diabetespatienter och kom ut i ett flertal omarbetade upplagor och översattes även till danska.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs sockersjuk?

adjektiv
positiv en sockersjuk
ett sockersjukt
den|det|de sockersjuka
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2