/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till sofist

Hur upplevde du uppläsningen av sofist?

eller

Vad betyder sofist?

  1. person som uttalar sofismer;
   person som ägnar sig åt sofistik || -en;
   -er

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är häva en synonym till elimlnera?

Hur används ordet sofist?

  1. Ibland avses sofist med ordet.
  2. Hans tankar och idéer är dock präglade av att han varken var ateist eller sofist.
  3. I dagligt tal betyder numera sofist en person som skickligt gör falska slutledningar, se sofism.
  4. Hippias av Elis (greska: Ἱππίας) var en grekisk sofist i slutet av 500-talet f.Kr.
  5. Timaios (grekiska Τίμαιος, latin Timaeus) var en grekisk sofist och grammatiker, författare till ett platonskt lexikon.
  6. Han anlände förmodligen till Aten runt år 450 f.Kr., mer än 20 år före Gorgias, en annan känd sofist.
  7. Asterius Sofisten, även Asterius av Kappadokien (grekiska: Αστέριος), död cirka 341, var en ariansk kristen teolog och sofist, tidigare lärare i retorik i Galatien.
  8. Efter att ha gått en kurs i retorik försökte han till en början försörja sig som sakförare men kom snart att ägna sig mer åt offentliga föreläsningar som sofist.
  9. Prodicus), grekisk sofist från ön Keos i ögruppen Kykladerna som levde under 400-talet f.Kr. Att döma av Platons uppgifter var han något yngre än Protagoras och något äldre än Sokrates.
  10. Isokrates räknades av många som sofist men i ett av de få bevarade talen av honom, Mot Sofisterna, tar han avstånd från dem vars skolor bland vissa ansågs vara vilseledande och lukrativa.
  11. Sokrates dömdes till döden av Atens folkförsamling och avrättades 399 f.Kr. efter en skenrättegång anklagad för att vara ateist, sofist och för att ha vilselett ungdomen från att följa gällande lagar och principer.
  12. Deras betydelse var likaledes långvarig — Gorgias, en sofist, argumenterade med en eleatisk stil i sitt arbete Om naturen eller Vad som icke är, och Platon gav dem sitt erkännande i böckerna Parmenides, Sofisten och Politiken.
  13. Varje åsikt är lika mycket värd och lika sann, men det finns några som är ” bättre ” än andra och han ser det som sin uppgift som sofist att hjälpa människorna att nå de bästa åsikterna i politiska och moraliska frågor.
  14. En sofist (grekiska sofistés) var i antikens Grekland en vis och mångkunnig man som ofta försörjde sig genom att undervisa mot betalning, men framför allt en anhängare av en viss filosofisk skola som uppträdde i Grekland under andra hälften av 400-talet och första halvan av 300-talet före Kristus.
  15. Leontini var hemort för sofisten Gorgias.
  16. Protagoras anses av en del ha varit den första sofisten.
  17. Vissa menar att han var den mest kända och inflytelserika sofisten.
  18. I en dialog mellan Sokrates och sofisten Teaitetos diskuteras vad vetande är.
  19. Tisias blev senare lärare åt den grekiska filosofen, sofisten och retorikern Gorgias.
  20. Hon var dotter till sofisten Leontios i Aten och bar från födseln namnet Athenais.
  21. Homo mensura (svenska Människan är alltings mått) är en tes som tillskrivs den grekiske filosofen och sofisten Protagoras.
  22. Teos är dessutom känt som skalden Anakreons födelseort, och även skalden Alkaios, sofisten Protagoras och historikern Hekataios var från staden.
  23. Huruvida han är densamme som den ovan nämnde sofisten, är osäkert, eftersom det finns bevis både för och emot detta.
  24. Glykon är en ormgud enligt den assyriske satiriske sofisten Lukianos, som är den enda kända skribenten med referenser till guden.
  25. Dialogen äger rum hemma hos aristokraten och statsmannen Kallias, men de huvudsakliga deltagarna i dialogen är Sokrates och den berömde sofisten Protagoras.
  26. Fastän de sägs vara olika personer och har olika fäder, tas de upp samtidigt i både det bysantinska uppslagsverket Suda och av den grekiska sofisten Zenobius.
  27. Dess historia kan föras tillbaka till sofisten Simonides från Keos, men måhända hade redan Pythagoras och hans lärjungar övat minneskonst, liksom sannolikt långt förut liknande försök gjorts både i Indien och i Egypten.
  28. Eftersom Isokrates, som tidigare varit elev hos sofisten Gorgias, samtidigt upprättat sin retorikskola där han kom att institutionalisera retoriken är det möjligt att betrakta dialogen Gorgias som Platons angrepp mot Isokrates och mot retorik som skolämne.
  29. Talaren Antifon ger uttryck för oligarkiska och konservativa föreställningar som verkar stå i strid med de radikala och egalitära åsikter som Antifon sofisten står för, men vi vet inte om Antifon talaren endast låtsades stå för dessa uppfattningar när han talade å andras vägnar i domstolen, eller om han verkligen hyste dem själv.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs sofist?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en sofist sofisten sofister sofisterna
genitiv en sofists sofistens sofisters sofisternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt