/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder standardprov?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

standardprov är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet standardprov?

  1. De riskerar åtal för att ha ändrat eller förbättrat resultaten i standardprov i syfte att komma åt bonusar.
  2. Han hade studerat om det fanns några samband mellan å ena sidan elevantal och heterogenitet och å andra sidan elevernas kunskapsförvärv enligt standardprov i sju ämnen.
  3. Frågan om skillnaderna i betygsnivå återspeglar kunskapsskillnader skulle vara något lättare att besvara om de standardprov som görs i hela landet hanterades annorlunda.
  4. Proven kallades tidigare för standardprov eller centrala prov.
  5. Med dagens IQ-mått mätt var medel-IQ i USA år 1932, enligt Stanford-Binets första standardprov, 80.
  6. Hennes licentiatavhandling Experimentella och statistiska studier över ordförråd och rättstavningsfärdighet, utgiven 1930, innehöll de första frekvenslistor och de första standardprov som publicerats i Sverige.
  7. För att uppnå målet att jämföra samtliga elever i hela landet, anordnades i vissa ämnen och årskurser standardprov i grundkolan och centralprov i gymnasiet och fackskolan.
  8. För att uppnå detta, inrättade man standardprov i grundskolan och centralprov i gymnasieskolan, och provstatistiken samlades in av Skolöverstyrelsen för att fastställa de betygsgränser som skulle gälla på det årets prov.
  9. Unilabs menar dock att de mest brådskande svaren har levererats i tid och det är standardproven som blivit försenade.
  10. – Det är inte konstigt att skolbarn i Kalifornien kämpar med standardproven när lagstiftarna fortsätter att främja politisk korrekthet i klassrummen framför akademiska prestationer, sade Brad Dacus, ordförande för institutet.
  11. I ett pressmeddelande beklagar Unilabs de försenade provsvaren och förklarar att alla prioriterade provsvar har levererats i rätt tid, men de så kallade standardproven som egentligen ska bedömas inom två veckor har istället tagit upp till åtta veckor att bedöma.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Hur böjs standardprov?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett standardprov standardprovet standardprov standardproven
genitiv ett standardprovs standardprovets standardprovs standardprovens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2