/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder stjärnbaneret?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet stjärnbaneret?

  1. Jody Dreisbach svänger triumferande vaskrensaren av gummi över sin blonda hjässa medan hennes vän Hugh McPeters håller stjärnbaneret högt.
  2. En rad flaggor med stjärnbaneret fyllde bakgrunden när den demokratiske presidentkandidaten i veckan kom till staden Independence i Missouri för att i ett tal försäkra att han är en sann patriot.
  3. Jag såg stjärnbaneret när vi gick över andra gången.
  4. Det är från denna erövring och seger mot japanerna som den berömda bilden av amerikanska soldater som hissar stjärnbaneret är tagen.
  5. Om Affleck avstått från det malplacerade viftandet med stjärnbaneret på slutet hade jag möjligen tänt en betygsfyr till.
  6. Flaggorna på stängerna på börsen på Wall Street och det stora stjärnbaneret som täcker fasaden är kvar men det patriotiska demonstreras inte på samma sätt som direkt efter terrordåden.
  7. Vid en högtidlig ceremoni i huvudstaden Kabul i går halades det amerikanska stjärnbaneret och ersattes av Natos ljusblå flagga.
  8. En penna med stjärnbaneret sköt upp ur bröstfickan.
  9. Peter Williams har tryckt ner en pinne med stjärnbaneret innanför byxlinningen.
  10. Detta var troligtvis en av anledningarna till att flaggan påminner om det amerikanska stjärnbaneret.
  11. The Star-Spangled Banner (" den stjärnbeströdda fanan"/" stjärnbaneret") är ett av de namn som brukar användas för.
  12. Politik i Bokhyllan gästas av professor Erik Åsard, Svenska institutet för nordamerikastudier, som berättar om boken Det blågula stjärnbaneret för John Chrispinsson.
  13. Mellan 1865 och 1912 användes en flagga som liknande det amerikanska stjärnbaneret, med nio stjärnor och blå och vita ränder.
  14. På turkiska kallas flaggan Türk Bayrağı, Ay Yıldız (vilket fritt översatt blir " mån-och stjärnbaneret") eller al sancak (röda baneret).
  15. Revolutionstrupperna antog 1816 en trikolor i färgerna rött, vitt och blått som inspirerats av det amerikanska stjärnbaneret och den franska flaggan.
  16. Pikes och hans soldaters insats bestod i övrigt i stort sett av marscherande runt i området med stjärnbaneret vajande för att markera USA:s närvaro.
  17. – Ryder Cup är hur stort som helst, helt otroligt, det är som Super Bowl eller NBA-mästerskapen, säger Ian Bachelder, som kommit hit från USA för att iklädd stjärnbaneret heja fram USA.
  18. Uppgiften att Betsy Ross skulle vara tillverkare av det första stjärnbaneret bygger enbart på en familjetradition och presenterades offentligt först 1870 av hennes sonson William J. Canby.
  19. Enligt obekräftade uppgifter skall hon på uppdrag av George Washington sytt den första versionen av stjärnbaneret, bestående av 13 röda och vita ränder samt ett blått fält med 13 stjärnor i en cirkel.
  20. Tillsammans med landsmannen och guldmedaljören i finalen, Tommie Smith, hade John Carlos dragit på sig en svart handske och när den amerikanska nationalsången spelades och stjärnbaneret höjdes mot skyn knöt Carlos och Smith sina svarta, knutna nävar i skyn.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-17

 • Verner
  Tyskt namn som betyder varnisk krigare eller värnare.
 • Valter
  Tyskt namn som består av betydelseelementen makt och krigare: härförare.
 • Besläktade namn: Verna, Volter

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stjärnbaneret?

substantiv
singular
bestämd form
nominativ stjärnbaneret
genitiv stjärnbanerets
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt