/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder strukturalism?

  1. (vetenskaplig) inriktning på strukturer, till exempel inom språkvetenskapen || -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

strukturalism i sammansättningar

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet strukturalism?

  1. Företrädare för det socialhistoriska paradigmet med tydliga influenser från marxistisk strukturalism ifrågasatte den enskilde aktörens betydelse för historien och kritiserade biografigenrens teorilöshet.
  2. Bourdieus strukturalism håller inte fullt ut vid konfrontationen med mitt empiriska material.
  3. Hennes verk brukar också tillskrivas drag av brutalism och strukturalism.
  4. Vad gick Thompsons kritik mot Louis Althussers strukturalism ut på?
  5. Exempel för strukturalism är Arrheniuslaboratoriet ritat av Carl Nyrén 1972.
  6. Dalademokratens chefredaktör Göran Greider beskriver Slavoj Žižek som en antikapitalist som formats av fransk strukturalism.
  7. Begreppet är viktigt inom strukturalism och postmodernism men inskränker sig inte till dessa sammanhang.
  8. Exempel på filosofiska riktningar som brukar kallas kontinentala är fenomenologi, existentialism, hermeneutik, strukturalism, m.fl.
  9. Exempel på filosofiska riktningar som brukar kallas kontinentala är fenomenologi, existentialism, hermeneutik och strukturalism.
  10. Exempel på sådana modeller är konstruktivism, funktionalistisk förklaring, strukturalism och olika former av historisk härledning.
  11. Margaret Archer riktade med analytisk dualism stark kritik emot tidigare teorier som strukturalism och individualism.
  12. Arkitektkontoret har gjort sig känt för att genomföra stora projekt, ofta i en sorts mjuk strukturalism.
  13. Vid en konferens om strukturalism på Johns Hopkins-universitetet 1966, mötte de Man filosofen Jacques Derrida.
  14. Ekon av denna konfrontation mellan existentialism och strukturalism skulle ljuda hos yngre författare som Pierre Bourdieu.
  15. Exempel på sådana inriktningar är de fyra skolorna: logicism, intuitionism, formalism och predicativism ; platonism, nominalism och strukturalism.
  16. Han var en efterföljare till Leonard Bloomfield och representerar den fas av strukturalismen som ofta kallas " distributionalism" eller " taxonomisk strukturalism".
  17. I gruppen, som stod för brutalism och strukturalism, ingick bland andra Jacob Berend Bakema, Giancarlo De Carlo och Aldo van Eyck.
  18. I mitten av 1900-talet var Köpenhamnsskolan en av de mest betydelsefulla forskningsmiljöerna för lingvistisk strukturalism tillsammans med Genèveskolan och Pragskolan.
  19. Smithsons var utpräglade visionärer och bidrog till det paradigmskifte, som skedde inom arkitekturen under 1960-talet, till strukturalism och senare till postmodernism.
  20. Den psykologiska skolan strukturalism utvecklades främst av Wilhelm Wundt (1832-1920) och Edward B. Titchener (1867-1927) i slutet av 1800-talet.
  21. Smithsons var alltså utpräglade visionärer och bidrog till det paradigmskifte som skedde inom arkitekturen under 1960-talet till strukturalism och senare till postmodernismen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Hur böjs strukturalism?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en strukturalism strukturalismen
genitiv en strukturalisms strukturalismens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt