Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till suggerera

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder suggerera?

Hur uttalas suggerera?

 1. [-ge-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet suggerera?

 1. Kanske kan du helt enkelt suggerera dig till en vit månad?

  En välvillig tolkning av sådana små skevheter i dikterna är att Kerro Holmberg hos läsaren vill suggerera fram en viss osäkerhet och kanske rentav en lätt svindlande känsla av att hennes tunna ordstaplar liksom svajar till eller verkar vara på väg att falla samman.

  Erik Magntorns text och Lisa Sjöbloms träsnittsinspirerade illustrationer för tankarna till den amerikanske konstnären och författaren Edward Goreys sätt att suggerera sina läsare.

  Och var man dricker sin dry martini har förstås betydelse för om man kan suggerera fram något slags magi kring en skvätt gin och en mindre skvätt vermouth.

  En politisk dvala som jag tror att samtidskonsten varit med att suggerera fram och därför också måste bryta.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för suggerera

 1. suggerera = nyhögtyska suggerieren, franska sug-gérer, ingiva, av latin suggerere, bära eller föra fram, lägga under, av sub-, under, o. gerere, bära, bringa (se kasta). - Till part.-stammen latin suggest- hör suggestion (= nyhögtyska, franska o. engelska) o. suggestiv = nyhögtyska, motsvarande i franska o. eng.; i sin speciellt estetisk-psykologiska användning särskilt vanligt genom Baudelaire o. sedan modeord i nyhögtyska (i synnerhet på 1890-t.).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Tiburtius

  Latinskt släktnamn som betyder man från Tibur.

  Hur böjs suggerera?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt suggereraatt suggereras
  nutidsuggererarsuggereras
  dåtidsuggereradesuggererades
  supinumhar|hade suggererathar|hade suggererats
  imperativsuggerera
  particip
  presenssuggererande
  perfekten suggererad
  ett suggererat
  den|det|de suggererade