/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till a priori

Vad betyder a priori?

Hur uttalas a priori?

  1. [-å:ri]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Nästkommande ord

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet a priori?

  1. Dessa kritiker tänker sig att det inte är rimligt att anta att barnets beskrivning och rekonstruktion av det som har inträffat under uppväxten a priori skulle vara mer sann än föräldrarnas.
  2. Det faktum att en riksföreståndare eller en kung vistats på ett slott kan för den här aktuella perioden inte a priori användas som belägg för kronoförvaltning.
  3. Det är en karaktäristiska baserad på ett exklusivt ägarperspektiv och det definierar a priori en stor del av svaret innan den eventuella hypotesen är formulerad.
  4. För att kunna förstå samordningens dynamik i en temporär organisation kan därför ingen skillnad a priori göras mellan olika individers organisationstillhörighet.
  5. En av principerna eller huvudlinjerna i detta kunskapsteoretiska perspektiv är att försöka komma runt a priori eller tidigare förutbestämda kategorier.
  6. Hybrid planering blir således jordnära och bygger inte på a priori modeller eller antaganden.
  7. Det inbegriper i sig en a priori föreställning som är fixerad bortom allt tvivel: att verkligheten går att kartlägga och att denna kartläggning tjänar till att säkerställa överensstämmelsen mellan karta och verklighet.
  8. Han var utbildad på Evangeliska Fosterlandsstiftelsens missionsskola i Addis Abeba och hade därmed a priori en nedärvd kontakt med svenskar.
  9. Det finns inget utomhistoriskt a priori som till exempel gör det rimligare att föra samman alla verk av James Joyce än alla texter som behandlar ett dygn i Dublin.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Osvald
  Engelskt namn som består av betydelseelementen guld och härskare.
 • Evald
  Tyskt namn som består av betydelseelementen lag och härskare: rättsvårdare.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs a priori?

adverb
oböjligt a priori
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2