<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till a priori

Vad betyder a priori?

Hur uttalas a priori?

 1. [-å:ri]
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet a priori?

 1. Dessa kritiker tänker sig att det inte är rimligt att anta att barnets beskrivning och rekonstruktion av det som har inträffat under uppväxten a priori skulle vara mer sann än föräldrarnas.

  Det faktum att en riksföreståndare eller en kung vistats på ett slott kan för den här aktuella perioden inte a priori användas som belägg för kronoförvaltning.

  Det är en karaktäristiska baserad på ett exklusivt ägarperspektiv och det definierar a priori en stor del av svaret innan den eventuella hypotesen är formulerad.

  För att kunna förstå samordningens dynamik i en temporär organisation kan därför ingen skillnad a priori göras mellan olika individers organisationstillhörighet.

  En av principerna eller huvudlinjerna i detta kunskapsteoretiska perspektiv är att försöka komma runt a priori eller tidigare förutbestämda kategorier.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Daniela

  Femininum av det hebreiska namnet Daniel: Gud är min domare.

  Daniel

  Hebreiskt namn som betyder Gud är min domare.

  Besläktade namn: Dana, Danny, Dan

  Hur böjs a priori?

  adverb
  oböjligta priori