/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till a priori

Vad betyder a priori?

Hur uttalas a priori?

  1. [-å:ri]
Ur Ordboken

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet a priori?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Dessa kritiker tänker sig att det inte är rimligt att anta att barnets beskrivning och rekonstruktion av det som har inträffat under uppväxten a priori skulle vara mer sann än föräldrarnas.
  2. Det faktum att en riksföreståndare eller en kung vistats på ett slott kan för den här aktuella perioden inte a priori användas som belägg för kronoförvaltning.
  3. Det är en karaktäristiska baserad på ett exklusivt ägarperspektiv och det definierar a priori en stor del av svaret innan den eventuella hypotesen är formulerad.
  4. För att kunna förstå samordningens dynamik i en temporär organisation kan därför ingen skillnad a priori göras mellan olika individers organisationstillhörighet.
  5. En av principerna eller huvudlinjerna i detta kunskapsteoretiska perspektiv är att försöka komma runt a priori eller tidigare förutbestämda kategorier.
  6. Hybrid planering blir således jordnära och bygger inte på a priori modeller eller antaganden.
  7. Det inbegriper i sig en a priori föreställning som är fixerad bortom allt tvivel: att verkligheten går att kartlägga och att denna kartläggning tjänar till att säkerställa överensstämmelsen mellan karta och verklighet.
  8. Han var utbildad på Evangeliska Fosterlandsstiftelsens missionsskola i Addis Abeba och hade därmed a priori en nedärvd kontakt med svenskar.
  9. Det finns inget utomhistoriskt a priori som till exempel gör det rimligare att föra samman alla verk av James Joyce än alla texter som behandlar ett dygn i Dublin.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs a priori?

adverb
oböjligt a priori
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
MATCHAD: adn-000000000000f092
MATCHAD: adn-000000000000a07a
MATCHAD: adn-00000000000c2217