<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder accelerator

Vad betyder accelerator?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet accelerator?

 1. På frågan om han anser att Cern borde ha uppmärksammats mer nöjer han sig med att konstatera att experimenten vid Cerns accelerator LHC nämns i prismotiveringen.

  Det nya med den här behandlingen är att man har byggt in ett gyro eller en accelerator där man kan förinställa stimuleringen och automatiskt ändra styrkan av elektriska impulser efter kroppsställning och rörelser.

  Istället för en ringformad accelerator vill forskarna producera en linjär maskin som skjuter partikelstrålarna rakt mot varandra.

  En alternativ lösning kunde vara att förvandla det långlivade avfallet till mer kortlivat i ett hybridsystem med en accelerator och ett subkritiskt strålmål.

  Fysikerna anser dock inte att det finns några principiella hinder för att på den utsatta tiden lyckas bygga en accelerator med tillräckligt stor effekt.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Beatrice

  Fransk variant av det latinska namnet Beatrix: lyckobringande.

  Beata

  Latinskt namn som betyder lycklig.

  Hur böjs accelerator?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen acceleratoracceleratornacceleratoreracceleratorerna
  genitiven acceleratorsacceleratornsacceleratorersacceleratorernas