/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till afferent

Hur upplevde du uppläsningen av afferent?

eller

Vad betyder afferent?

  1. (om nerver, blodkärl med mera) som leder inåt (från perifera till centrala kroppsorgan;
   motsats: efferent) || neutr. =

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet afferent?

  1. Till centrala nervsystemet förmedlas afferent information om kroppens posturala kontroll i förhållande till omgivningen.
  2. Spatial agrafi (även afferent agrafi) yttrar sig i problem med att disponera skriften på pappret.
  3. Dessa involverar en enkel loop där en afferent nerv med sträckreceptor i en skelettmuskel känner av förändringar i muskelns sträckning.
  4. Ett möjligt tillstånd är afferent pares, vilket leder till klumpiga fingerrörelser på grund av en avsaknad av information om fingrarnas exakta positioner.
  5. Känselreceptorer är receptorer på sensoriska nervcellers distala axonände i huden, leder och skelettmuskulatur som registrerar en slags stimuli i en organisms yttre eller inre omgivning och som svar på detta skickar en afferent nervsignal mot CNS.
  6. Känselnerver eller afferenta nerver bildar den afferenta versionen av PNS, det perifera nervsystemet.
  7. Sensoriska nerver ger afferenta signaler.
  8. Pseudounipolära nervceller är nervceller i afferenta nervbanor.
  9. Vissa av kranialnerverna innehåller nervtrådar som förmedlar signaler till hjärnan, afferenta, sensoriska ganglier.
  10. Ju fler interneuroner mellan afferenta meddelanden och efferenta svar, desto komplexare rörelser är möjliga.
  11. Områdets huvudsakliga afferenta strukturella kopplingar kommer från parietallobens bakre del och den övre temporallobsvindlingen.
  12. Pacinis kroppar (även kallade Vater-Pacinis(känsel) kroppar) är en typ av afferenta (sensoriska) nervändslut.
  13. Claustrum har även afferenta förbindelser från den laterala delen av hypotalamus, den centromediala delen av talamus samt noradrenalinkärnan.
  14. Ett glomerulus är ett kapillärnätverk där blodet kommer in genom den afferenta arteriolen och ut genom den efferenta arteriolen.
  15. Eftersom sensoriska nerver i perifera nervsystemet leder signaler in mot centrala nervsystemet, kallas de sensoriska nerverna också för afferenta nerver.
  16. Uppskattningsvis finns det omkring 200 000 interneuroner för varje afferenta neuron och totalt beräknas det finnas ca 100 miljarder interneuroner.
  17. På cellen sitter receptorer som vid stimuli ger impuls till signal i cellen, som sedan via afferenta nerver överförs till centrala nervsystemet.
  18. De afferenta nervbanorna leder impulser från sensoriska receptorer ute i kroppen, och förser centrala nervsystemet med information om bland annat känsel och temperatur.
  19. Entorinala cortex är ett område i hjärnans mediala temporallob som angränsar till hippocampus och med vilken den har både efferenta och afferenta kopplingar.
  20. Vid fysisk aktivitet ökar dock alertheten på grund av att afferenta sensoriska nerver avger sidogrenar till det retikulära aktiveringssystemet på sin väg upp till hjärnbarken.
  21. Det perifera axonet går ihop med andra afferenta nerver, och vandrar ända ut i huden, leder eller muskler, där axonet har mekanoreceptorer för tryck-och temperaturförändringar.
  22. Om belastningen blir för hög kommer afferenta signaler gå till ryggmärgen där de via inhibitoriska interneuron skickar signaler tillbaka till muskeln vilket får den att slappna av.
  23. Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein som i kroppen fungerar som en adenosinreceptorantagonist, har beta-adrenerg-lika effekter och ger en ökad diures genom dilatation av de afferenta glomerulära arteriolerna.
  24. Faktum är att dess interna nätverk är väldigt starkt, med både afferenta projektioner från sinnessystemet samt efferenta projektioner till parietala och frontal associerade områden, det limbiska system och de basala ganglierna.
  25. Cellkropparna i de efferenta neuronerna finns ofta i antingen ryggmärgen eller hjärnstammen, medan cellkropparna för de afferenta nerverna finns i dorsalrotsganglion och har sitt ursprung ute i muskler, huden eller kroppens olika organ.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-06-29

 • Peter
  Svensk form av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Petra
  Femininform av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Besläktade namn: Peder, Pedro, Petri, Petrus, Pierre, Pieter, Piotr, Petter

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2