/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till akromatisk

Hur upplevde du uppläsningen av akromatisk?

eller

Vad betyder akromatisk?

  1. (om lins och dylikt) utan färgspridning || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet akromatisk?

  1. En akromatisk dubblett, synliga ljusvåglängder har samma brännpunkt.
  2. En akromatisk dubblett av kronglas (1) och flintglas (2) har gemensam fokus (4) för rött och blått.
  3. Spridning i fokalavstånd och skärpan blir därmed en storleksordning bättre än i en akromatisk lins där enbart två våglängder har samma fokallängd.
  4. En akromatisk lins är ett linssystem som minskar effekten av kromatisk aberration genom att fokusera rött ljus och blått ljus i samma punkt.
  5. Kronglas används tillsammans med flintglas för tillverkning av akromatiska linssystem.
  6. 1758 lyckades dock den engelske optikern John Dollond framställa akromatiska linssystem.
  7. Objektiv kallas akromatiska om de är färgkorrigerade i två grundfärger, exempelvis blått och grönt.
  8. Han angav principen för akromatiska linssystem genom kombination av enkla linser slipade ur olika sorters glas med olika brytningsindex.
  9. 1824 kom en 9 " Fraunhofer refraktor, vilket på den tiden gjorde det till det största akromatiska teleskopet i världen.
  10. Som optiker sysselsatte sig Fraunhofer i synnerhet med förfärdigandet av akromatiska linser och lyckades därvid komma till utmärkta resultat.
  11. År 1757 förfärdigade han första gången akromatiska kikarobjekt, sammansatta av kron-och flintglas, varigenom en impuls gavs till kikarens vidareutveckling.
  12. Dels har det ett mycket långt siktesteleskop, vilket var nödvändigt för att undvika kromatisk aberration (akromatiska linser var ännu inte uppfunna).
  13. Sedan Samuel Klingenstierna teoretiskt bevisat möjligheten att konstruera akromatiska prismor och linser och meddelat Dollond detta, lyckades Dollond vinna experimentell bekräftelse på detta.
  14. Särskilt känd är Fraunhofers akromatiska dubblett, där en bikonvex och plankonkav lins av olika glassorter är sammankittade med ytorna som har samma krökningsradie.
  15. I England verkade han som länk mellan den berömde teleskoptillverkaren John Dollond i London och Klingenstierna, som då arbetade med att försöka åstadkomma akromatiska objektiv för teleskop.
  16. Slutligen, samma år, utgav han ett för ärftlighetsforskningen betydelsefullt arbete på cytologins område, Merokinesis, ein neuer Kernteilungsmodus (ibid. 37), i vilken han uppvisar, att åtminstone hos ovannämnda kvalster ärftlighetssubstansen bör förläggas till kromosomernas akromatiska delar.
  17. Det vanligaste sättet att motverka kromatisk aberration är att använda akromatiska dubbletter, som genom att använda en positiv och en negativ lins av två olika glassorter skapar gemensamt fokus för två våglängder (vanligen blått och rött ljus).
  18. till exempel Nationalencyklopedin menar att akromatopsi är total avsaknad av färgseende, medan monokromasi definieras som den typ av defekt färgseende där endast en färg ses – detta kan dock sättas i kontrast mot definition av varsebliven färg och färgstimulus, där både kromatiska (kulörta) och akromatiska stimuli (vitt, svart och grått) ingår.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2