Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder aktör?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet aktör?

 1. Utmaningen är för stor för att en ensam aktör eller enskild åtgärd kan lösa problemet.

  Med anledning av detta vill vi förtydliga vår roll som kompletterande aktör och visa på de utmaningar som både vi och Arbetsförmedlingen har att hantera i vår vardag.

  Frivilliga flygkåren är en stor aktör inom brandflyget.

  De vill inte försämra relationen med USA men samtidigt vill de framstå som en stark internationell aktör som agerar självständigt.

  Men det är en aktör som i hög grad är okänd för utomstående.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för aktör

 1. aktör, 1744, av franska acteur, av latin actor bland annat i samma betydelse, egentligen: som handlar, är verksam, driver på och dylikt, till partic.-stammen i agere (se agera). — Ordet växlade ännu under 1800-talets första hälft med komediant. Det senare brukas numera blott i föraktlig betydelse, även aktör har sjunkit i rang o. ersattes nu i regel av skådespelare (utom i titlar, ss. premieraktör); jämför det likartade förhållandet med artist, litteratör, poet.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Liknande ord till aktör

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Urban

  Latinskt namn med betydelsen artig, belevad eller stadsbo.

  Mest sökta

   Hur böjs aktör?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen aktöraktörenaktöreraktörerna
   genitiven aktörsaktörensaktörersaktörernas