Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till aktstycke

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder aktstycke?

  1. dokument;
   (ibland nedsättande) det var ett jämmerligt aktstycke han åstadkommit

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet aktstycke?

 1. Johannes Paulus II visade utan tvivel mod genom att låta offentliggöra ett aktstycke som till sin huvudtendens trots allt innebär en långtgående botgöring.

  Att det just är de moderna språken som till varje pris skall gynnas framgår på ett ganska komiskt sätt av ett aktstycke som strategigruppen lagt till grund för fakultetens senaste fördelning av doktorandtjänster.

  Hur ska man förstå ett sådant aktstycke som brevet utgör?

  Nu utger sig denna rapport inte för att vara ett vetenskapligt aktstycke utan den är just en utredning och då är avsikten rimligen att kommissionens ledamöter skall leverera bedömningar av detta slag.

  Till följd av hertig Henriks (Henrik Lejonets) förklaring i ett aktstycke övergick staden 1181 till kejsaren som riksstad och fick betydande privilegier.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är bleke en bra synonym till ordet lugn?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Elvira

  Sannolikt ett spanskt namn med betydelsen den vita. Andra ursprung kan vara arabiska eller tyska. Även västgotiska med betydelsen pigg och tillförlitlig

  Albin

  Latinskt namn som betyder vit eller den ljuse.

  Besläktade namn: Alvin, Elvie, Elva, Elvi, Elvy

  Mest sökta

   Hur böjs aktstycke?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett aktstyckeaktstycketaktstyckenaktstyckena
   genitivett aktstyckesaktstycketsaktstyckensaktstyckenas