Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till allmakt

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder allmakt?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

allmakt är sammansatt av

all och makt

Hur används ordet allmakt?

 1. Det är en dröm om allmakt men med drömmen följer snarast en känsla av vanmakt.

  Det var säkerligen riktigt i ett samhälle och en värld präglad av materiell brist och mänsklig maktlöshet att det gudomliga innefattade en allmakt som var starkare än åskan och andra naturkrafter.

  Ty så snart man tillerkänner Gud makt att möblera om i universum ligger fältet öppet för utforskningen av både den oändliga rymden och det otal rent imaginära men möjliga världar som Guds allmakt implicerar.

  Det är svårt att veta om det är en ironisk kommentar till betraktarens allmakt eller kanske bara ett sätt att i åtminstone en del av rummet mer direkt koppla samman måleri och skulptur.

  - Man anser sig redan vara styrd av en diktatorisk allmakt som har medel och vilja att upptäcka och förinta meningsmotståndare.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Lage

  Fornnordiskt namn med betydelsen sällskap, sannolikt i meningen kamrat.

  Besläktade namn: Lave, Lago

  Mest sökta

   Hur böjs allmakt?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen allmaktallmakten
   genitiven allmaktsallmaktens