Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till all

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder all?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet all?

  1. Jag är lite rädd för att vi med all teknik riskerar att fastna i tekniken i stället för att som person vara ute och möta människor.

    Som ung trodde man att man blev vaccinerad från naturprogramsmissbruk för all framtid.

    Men den svenska semesterlyxen har inte funnits i all evighet.

    Också när Israel frusit all byggnation i bosättningarna har den palestinska sidan underlåtit att komma tillbaka till förhandlingsbordet.

    Att göra det billigare är ett sätt att stärka konsumentmakten och det finns det all anledning att applådera.

    Lasten misstänks vara ett brott mot FN:s vapenembargo som gäller nästan all vapenhandel med Nordkorea.

    Resultatet blir dubbelt olyckligt: all press sätts på Israel som är redo till förhandlingar medan världssamfundet samtidigt underlåter att utnyttja det inflytande i positiv riktning som man skulle kunna ha på den palestinska sidan genom de mycket stora biståndsmedel man skänker.

    Skalven har också gjort att all tågtrafik ställts in till och med måndag kväll för att rälsen ska hinna kontrolleras och bedömas säker att åka på.

    Reklam och användande av telefonens gps kör helt enkelt slut på all kräm.

    En stressad hjärna töms på tankar och fylls av mjuka bilder som verkar ha all tid i världen till sitt förfogande.

  2. Den usla vårsäsongen betydde att hans tid i klubben nu förmodligen var all.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

all i ordbok från 1870

  • Betydelse: Betecknar det hela af något, har för denna bemärkelse icke plural, kan i allmänhet utbytas emot Hel, till exempel: hela verlden, hela folket eller all verlden, allt folket; men användes äfven i många fall, när detta ord ej är lämpligt, till exempel: all säden, allt hvetet.

    Synonymer: odelad, hel, hel och hållen, oavkortad, full, fullständig, samtlig

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för all

  1. all, adjektiv, fornsvenska alder (stam: all), hel, all = fornisländska o. fornnorska allr, gotiska alls, och så vidare, allm. urgermanska ord, säkerligen ett urindoeuropeiska particip *al-nó-, av roten al i gotiska alan, växa (se alster), liksom full av *pl̥-nó-. — Dessutom finnas former med enkelt l, t. ex. fornisländska o. fornnorska al-, fornsaxiska, fornhögtyska ala-, anglosaxiska æl- (se allvar). — I betydelse 'slut, förbi', som utvecklats ur 'hel', redan i fornsvenska, med motsvarigheter i svenska dialekt, fornisländska o. fornnorska, norska, nyhögtyska m. m.; jämför nysvenska (arkaiserande): 'Nu är visan all'. — Allra, gammal genitiv plural av all, såsom (ingen)dera av de. — Jämför alldeles, allmän.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är byssja en bra synonym till ordet skjul?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Josef

    Hebreiskt namn som betyder Herren skall föröka.

    Josefina

    Feminin form av det hebreiska namnet Josef som betyder Herren skall föröka.

    Besläktade namn: Giuseppe, José, Josefin, Josefine

    Mest sökta