Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till alltsedan

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder alltsedan?

  1. eller allt sedan ända sedan

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet alltsedan?

 1. Löntagarfondsidéerna var ett brott med den välfärdskapitalistiska fördelningspolitik som Socialdemokraterna fört alltsedan Per Albin Hansson.

  Nyfascistiska partier som funnits alltsedan krigsslutet vädrade morgonluft i det politiska vakuum som uppstått.

  Här fullkomligt ångar scenen av den frustande längtan som alltsedan Tjechovs dagar har drivit teatern framåt.

  Både sekulära partier och religiösa minoriteter har alltsedan dess befarat att den samhälleliga friheten i Egypten ska beskäras av religiös fanatism hos de styrande.

  Islam och muslimer får lov att finna sig i att deras religion och deras övertygelse här i väst behandlas på samma sätt som man alltsedan upplysningens dagar har behandlat kristendomen.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Liv

  Nordiskt namn som kommer från isländskans ord för värn och skydd, kan även läsas med betydelsen liv.