/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till altruist

Hur upplevde du uppläsningen av altruist?

eller

Vad betyder altruist?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till altruist

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet altruist?

  1. Karlsson var som aktör inom både dagligvaruhandeln och turistnäringen minst lika mycket lobbyist som altruist i sammanhanget.
  2. Detta kan yttra sig i att altruisten skär av alla framtida altruistiska handlingar mot den fuskande individen.
  3. formula_3 (eng. degree of relatedness) grad av genetiskt släktskap mellan aktören (altruisten) och mottagaren, det vill säga sannolikheten att en gen som är ovanlig i gruppen (en gen som är bärare av biologisk altruism) delas av mottagaren.
  4. (45) Detta var främst menat som en intern term, men allt eftersom personer som följt en liknande filosofi upptäckte och gick med i rörelsen, så började folk identifiera sig som “ effective altruists ”.
  5. Effektiva altruister använder ofta välgörenhetsutvärderaren GiveWell.
  6. Bill och Ben är ett par vagabonderande altruister.
  7. Ett stort antal utländska legosoldater, äventyrare och altruister deltar i revolutionen.
  8. Vissa effektiva altruister anser att den fjärran framtiden är oerhört viktig.
  9. På ett fiffigt sätt gör hon på så vis sin första kull till altruister.
  10. Effektiva altruister försöker identifiera välgörenhetsorganisationer som uppnår så mycket gott som möjligt per spenderad krona.
  11. Vissa effektiva altruister ser också detta som en risk så de försöker minimera risken av avhopp genom att skapa grupper för effektiva altruister, få folk att skriva på löften, samt placera pengar i så kallade “ Donor adviced funds ”.
  12. Effektiva altruister hävdar att kontrafaktiskt tänkande är viktigt för att bestämma vilket agerande som har mest positiv effekt.
  13. Detta resonemang har lett till att många effektiva altruister valt en väg som kallas “ Earning To Give ” (tjäna för att ge).
  14. Åandrasidan så bryr sig vissa effektiva altruister inte om icke-mänskliga djur alls och anser inte att vegetarianism eller veganism krävs.
  15. 80.000 hours ger karriärsrådgivning till effektiva altruister menat att hjälpa dem att använda sina karriärer till att göra så mycket gott de kan.
  16. Föreställningen har också lånat idéer från 1500-talsromanen Utopia, som handlar om ett osjälviskt samhälle där alla människor är altruister och ser fram emot en ljus gemensam framtid.
  17. Många effektiva altruister anser att det är ett eftersträvansvärt mål att reducera djurs lidande, och att det finns väldigt effektiva sätt göra det på.
  18. Effektiva altruister försöker ha alla potentiella problem och lösningar till dessa problem i åtanke och därefter agera på det sätt som sannolikt ger de bästa resultaten.
  19. Utöver detta anser många effektiva altruister att även kommande generationer har ett moraliskt värde, därför fokuserar de på att försöka reducera risken för att mänskligheten utrotas.
  20. Vissa effektiva altruister försöker ha stor påverkan genom att växa den effektiva altruism-rörelsen, eller förbättra dess förståelse av hur man mest effektivt ska fördela framtida kapitial och resurser.
  21. “ Effective Altruism Hub ” skapades också för att agera som en hemsida för att skapa egna “ EA profiler ”, hitta effektiva altruister på olika ställen i världen samt att hålla ett donationsregister.
  22. Generellt sett anser effektiva altruister att man bör basera sina donationer på det marginella värdet som dessa donationer skulle göra istället för att basera det på vad som tidigare blivit uppnått av välgörenhetsorganisationen.
  23. David Brooks, en kolumnist för The New York Times, kritiserade effektiva altruister som följer “ Earning To Give ” strategin, där man försöker tjäna så mycket som möjligt för att ge bort så mycket som möjligt.
  24. Men många effektiva altruister väljer att gå ännu längre än att donera en del av sin inkomst genom att aktivt försöka öka sin inkomst och donera det till välgörenhet, en strategi som kallas “ Earning to Give ”.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs altruist?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en altruist altruisten altruister altruisterna
genitiv en altruists altruistens altruisters altruisternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-07

 • Klas
  Svensk och tysk kortform av det grekiska namnet Nikolaus som betyder seger och folk.
 • Besläktade namn: Claes, Claus, Klaus

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2