<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder amoroso

Vad betyder amoroso?

(italienska)

  1. (musikterm) kärleksfullt, ömt
  2. se primo amoroso
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet amoroso?

 1. Som exempelvis via den folkviseton som så uppenbart fanns i första satsen, och inte var väl andra och fjärde satsens tillagda beteckningar amoroso och gioviale några tillfälligheter.

  Han använder händerna och beskriver livfullt hur stämningen i musiken växlar från "diabolico" till en vacker andante amoroso till en fantastisk final.

  Lundqvist har författat egna ungdomsböcker, exempelvis 1991 års Rondo amoroso.

  De allra mest kända av hans många pianoverk är Rondo amoroso (op.14:7) och Kjempeviseslåtten (op.22:5).

  Han debuterade framgångsrikt 1737 med en opera buffa, L ’ errore amoroso, varefter operor (opera seria) som Odoardo och i synnerhet Merope och Ricimero rè dei Goti utbredde hans rykte över hela Italien.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs amoroso?

  adverb
  oböjligtamoroso