<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till andlighet

Vad betyder andlighet?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet andlighet?

 1. Ett län som de flesta förknippar med andlighet och gudstro är Jönköping.

  Det är slående i antologins olika bidrag om modern mystik och andlighet att vissa drag återkommer i de olika religiösa yttringarna.

  Redaktör och författare till inledningen är Simon Sorgenfrei och i boken medverkar ett tiotal religionsvetare med bidrag om olika typer av såväl mystik som andlighet i den moderna tiden.

  Författaraftnar där välkända skribenter diskuterar Gud eller människors behov av andlighet har varit långt populärare än att lyssna till liknande ämnen framförda från en predikstol under söndagsgudstjänsten.

  Här finns stunder där han närmar sig John Coltranes livslånga sökande efter en andlighet och en större mening som alltid borde vara popmusikens yttersta existensberättigande.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Anna

  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

  Hur böjs andlighet?

  substantiv
  singular
  obestämd formbestämd form
  nominativen andlighetandligheten
  genitiven andlighetsandlighetens