/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder anekdotisk?

Hur uttalas anekdotisk?

  1. [-då:t-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till anekdotisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet anekdotisk?

  1. Det är ingen anekdotisk forskning utan presenterat i prospektiva studier.
  2. Någon uttömmande skildring av fenomenet har egentligen inte stått att finna och det hela har just mest haft en anekdotisk karaktär: en lustifikation i kulturhistoriens utkant och en berättelse om hur fantastiskt dumma människor kan vara.
  3. I backspegeln känns omröstningen mest anekdotisk.
  4. Bilderna hade gärna en anekdotisk poäng, uppfattad med jovial humor.
  5. Tjuvjakt, pälsaffärer, knivslagsmål, luffarliv och supande beskrivs ingående på en talspråkspräglad prosa, snabb och anekdotisk.
  6. Som titeln avslöjar är den en atlas över olika öar, där varje ös karta ackompanjeras av en kort anekdotisk berättelse.
  7. Enligt en anekdotisk uppgift ska han ha skrivit en hyllningssång som tog livet av segrarens fader på grund av den lycka denne lär ha känt.
  8. Picasso slopade på ett tidigt stadium dessa gestalter och med dem varje symbolisk, ikonografisk eller anekdotisk innebörd, som han kanske ursprungligen avsåg att målningen skulle ha.
  9. Sagan är anekdotisk, det vill säga den består av en uppräkning episoder som skalden sägs ha varit med om, i synnerhet under tiden vid Harald hårdrådes hov.
  10. I sin bok Hyperkapitalismen (2000) diskuterar han i anekdotisk form begreppet kapitalism utifrån samtidsdebatten samt Karl Marx kontra Karl Popper, där han beskriver kapitalism i den globaliserade världen.
  11. Uttrycket Düsseldorfmåleri har senare ofta använts negativt för att beteckna anekdotisk konst utan måleriska kvaliteter i motsats till 1880-talets ideal friluftsmåleriet -oavsett om konstnären skolats i Düsseldorf eller ej.
  12. Den typiska qasidan börjar med en kortare lyrisk inledning följt av en längre berättande del, som oftast är en panegyrisk lovprisning av diktarens mecenat, men som också kan vara didaktisk, religiös eller anekdotisk.
  13. Han försökte sig emellertid också på andra motiv och material, som keramiska väggdekorationer för flera av Postverkets kontor, monument av anekdotisk karaktär som Piken med laksen, På stripa på 1950-talet, och Halden-søylen med sin lätt abstrakta framställning av flammor och två kvinnor i vridrörelse, till minne av branden och avverkningen av svenska truppers belägring av staden Halden år 1716.
  14. – Individuella resultat är anekdotiska, det vet vi.
  15. Enligt Boliden har vi bara presenterat anekdotiska bevis.
  16. De tidiga styckena är rika på anekdotiska berättelser.
  17. – Motparten – kommanditbolaget (Arica Victims) – har presenterat anekdotiska bevis i sin sakframställan.
  18. Enkla anekdotiska observationer ersattes gradvis av mer och mer utarbetade deskriptiva arbeten:,,
  19. Dock förekommer också anekdotiska fall av personer med giftstruma som istället utvecklar hypourikemi.
  20. Dess svenska trivialnamn, krokodilväktare, refererar till anekdotiska berättelser om dess symbiotiska relation med krokodiler.
  21. Min högst anekdotiska undersökning här hemma med två barn besatta av youtube och TikTok är precis tvärtom.
  22. Men det är lovande resultat, även om de är små och anekdotiska än så länge, säger han.
  23. – Det har ju inte gjorts några vetenskapliga studier på det här så det här är bara anekdotiska påståenden.
  24. Och trots anekdotiska rapporter om rödhårigas kliniska tendenser på operationsbordet, så fann dom inga vetenskapliga bevis för påståendena.
  25. Grunden är att i detta orsakssammanhang står anekdotiska kompositioner med sentimentalitet och romantiskt patos centralt.
  26. Det finns anekdotiska bevis för att skarvar som användes av fiskare i Sydostasien kunde räkna.
  27. Fram till 1990 var den endast känd från historiska insamlade exemplar och anekdotiska berättelser från jägare.
  28. – Mycket av det som skrivits är anekdotiska beskrivningar, men ingen har tittat på kattspråket stringent och analyserat det strikt vetenskapligt.
  29. Det finns dock anekdotiska belägg för att sumererna kan ha nyttjat en slags räknesticka för astronomiska beräkningar.
  30. I denna position skrev han biografier om kejsarna, inklusive Nero, och lade tonvikt på anekdotiska och sensationella aspekter.
  31. Gällande de klagomål som framkommit menar han att det alltid finns anekdotiska exempel från medarbetare som inte är nöjda och att det hör till.
  32. Att det har stiftats lagar om Arica, att det lämnats katastrofrapporter och påvisats skador och sjukdomar som drabbat tusentals människor, är det anekdotiska bevis?
  33. Det här går stick i stäv mot uppfattningen att kaffe och te är dåligt för personer med hjärtrytmrubbningar, och baseras oftast på anekdotiska erfarenheter.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Jennifer
  Engelskt namn som antagligen kommer från det walesiska namnet Guinevere: vit våg.
 • Jenny
  Smekform för det engelska namnet Jane: Herren är nådig. Även en kortform av det engelska namnet Jennifer: vit våg.
 • Besläktade namn: Jennie, Jenni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs anekdotisk?

adjektiv
positiv en anekdotisk
ett anekdotiskt
den|det|de anekdotiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2