/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till anföring

Hur upplevde du uppläsningen av anföring?

eller

Vad betyder anföring?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till anföring

anföring i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet anföring?

  1. Jag ska först behandla citering och direkt anföring och sedan undersöka intrasemiotiska attrapper.
  2. Gummessons framställningssätt är berättelse och reflexion som är personliga och referat och anföring som är objektinriktade och redovisar någon annans uppfattning.
  3. Detta sker genom att berättaren antingen citerar sig själv eller någon annan person genom direkt anföring till någon annan än lyssnaren.
  4. Satser med direkt anföring är något mer komplicerade.
  5. Det är en mellanform mellan relation och anföring.
  6. Man kan notera att samtliga strofer har formen av direkt anföring.
  7. Ordföljden blir densamma som direkt anföring ; tempus följer den övriga textens tempus.
  8. I direkt anföring används ofta upprepningar, anaforer: " Om inte döden vore så svår ändå, sa Jum-Jum.
  9. Svart anföring är per definition inte melena men skall alltid skyndsamt kollas upp hos exempelvis vårdcentralen för att utesluta allvarliga sjukdomstillstånd.
  10. Även formen skiljer sig ofta från facklitteraturens, med frånvaro av källhänvisningar, hög grad av direkt anföring, samt ofta längre textpartier utan förklarande rubriksättning.
  11. Även tumörer i den övre mag-och tarmkanalen som eroderat ett kärl kan orsaka melena men innan dess har de ofta gett upphov till svart anföring.
  12. Om satsen däremot inleds med ett annat ord, exempelvis ett adverbial eller en bisats eller innehåller en indirekt anföring, har svenskan omvänd ordföljd, så kallad inversion.
  13. I retoriken är oblik anföring (oratio obliqva) en indirekt sådan och oblik konjunktiv (latin) eller optativ (grekiska) är sådant icke-indikativt modus som används just i oratio obliqva.
  14. Erlebte rede (täckt anföring, svävande framställning, skrivs ibland erlebte Rede, " upplevt tal") är ett språkligt stilmedel där man i en berättelse återger en persons tankar i indirekt form.
  15. Notera dock: Om en indirekt anföring innehåller ett annat subjekt än ett tonsvagt pronomen och verbet är enkelt och icke sammansatt, » kan«omvänd ordföljd förekomma – särskilt i skönlitteratur.
  16. Pytheas verk, Περὶ τοῦ Ὠκεανοῦ (Om havet), finns inte bevarat annat än som citat och anföringar i andras verk.
  17. Parfymer hade en religiös betydelse även på andra platser, och det förekommer anföringar i Bibeln på parfymer med denna innebörd.
  18. I centrum för hans författarskap är narrativ fragmentisering som gestaltning av innehållet, anföringar av andra konstarter (särskilt barockmålare) samt ett flitigt bruk av metaforer.
  19. Den filosofiska delen motiveras av att den ger läsaren de akademiska förutsättningar som krävs för att begripa resonemanget hos de grekiska kyrkofäder som Johannes behandlar senare, i deras anföringar mot kätteri och deras teologi.
  20. I det kortfattade förordet påtalar Thomas de svårigheter som hans studenter hade stött på vid studiet av doktrinerna, och han definierar svårigheterna: flertaliga meningslösa anföringar, artiklar och argument ; frånvaro av en vetenskaplig ordning ; återkommande upprepningar ; vilka sammantagna " väcker avsky och förvirring hos de studerande".

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs anföring?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en anföring anföringen anföringar anföringarna
genitiv en anförings anföringens anföringars anföringarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2