/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder angloamerikansk?

  1. som avser det engelska språket och den engelskspråkiga kulturen i USA
  2. som avser det som är gemensamt för England (Storbritannien) och det engelskspråkiga Nordamerika

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till angloamerikansk

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet angloamerikansk?

  1. det synsättet återspeglas i angloamerikansk rätt genom regler om uteslutning av otillåtet åtkommen bevisning.
  2. Sorgligt är bara att också Aristeionpriset förstärker den alltmer förkrossande övervikt för angloamerikansk och europeisk litteratur som vi i pressen sedan länge mera åser än söker motverka.
  3. Samma namn kan därmed användas både för att indexera en svensk orientering och en angloamerikansk eller internationell orientering beroende på vilken stavning som används.
  4. Den kulturella orienteringen mot svenska namn tycks för dem bli ett sätt att ta avstånd från en angloamerikansk kultur.
  5. angloamerikansk mark är läsandets könssegregation ett iskallt faktum.
  6. Frimureriet delades följaktligen i en angloamerikansk och en kontinental del.
  7. Under artonhundratalet utsattes caddoindianerna för en allt starkare angloamerikansk demografisk aggression.
  8. I angloamerikansk rätt används vanligen frasen lex ferenda istället för de lege ferenda.
  9. I angloamerikansk rätt används vanligen frasen lex lata istället för de lege lata.
  10. I England utvecklades ett på många sätt väsensskilt rättssystem som vi benämner angloamerikansk rätt eller common law.
  11. I betydelsen skälig aktsamhet är begreppet vida spritt inom bland annat internationell rätt och enskilda rättsområden i angloamerikansk rätt.
  12. Inom angloamerikansk rätt kallas detta område normalt private law, men även uttrycket civil law förekommer, vilket kan ge upphov till missförstånd.
  13. Blått betecknar länder med civil law (kontinentaleuropeisk rätt), rött länder med common law (angloamerikansk rätt), grøn länder med religiöst rättssystem och orange länder med blandat rättssystem.
  14. Detta följdes 1939 av en omfattande rapport som hävdade att Oxfordgruppen var ” stimulator för angloamerikansk diplomati ” och att ” gruppen som helhet utgjorde ett angrepp på nationalstaten ”.
  15. Under 1800-talet drabbades caddoindianerna av angloamerikansk demografisk aggression och blev tvungna att bosätta sig på olika indianreservat, där de försörjde sig genom åkerbruk och boskapsskötsel av euroamerikansk typ.
  16. Den 10 juli 1943 följdes en allierad kraftsamling och seger i Nordafrika av en angloamerikansk invasion av Sicilien och senare samma år landsteg allierade trupper på det italienska fastlandet.
  17. Spänningen mellan de båda frimurarsystemen ökade eftersom franska frimurare såg det som naturligt att diskutera religion och politik vid logesammankomsterna, något som var och är absolut otänkbart i en angloamerikansk loge där sådana diskussioner är och var totalförbjudna.
  18. Parallellt med folkrörelsebegreppet har det på senare år vuxit fram en större mängd begrepp med likartad eller överlappande betydelse som sociala rörelser, enskilda organisationer eller icke-statliga organisationer, ofta använt utan översättning med sin engelska förkortning NGO, frivilligorganisationer och civila samhällsorganisationer, ofta efter angloamerikansk teoretisk förebild.
  19. Jämför engelska eller angloamerikanska aeronautical engineer, som även används civilt.
  20. Den angloamerikanska doktorstiteln skrivs efter namnet, alltså Nicholas Negroponte, Ph.D..
  21. Konvojen var den första gemensamma angloamerikanska marina insatsen under brittisk kommando i kriget.
  22. Men under inflytande från den angloamerikanska Santa Claus har han numera även röd päls.
  23. Indianagenter sålde delar av deras marker, medan andra marker helt enkelt ockuperades av angloamerikanska bosättare.
  24. Verk som originalpubliceras som serieromaner kallas inom den angloamerikanska språkvärlden för " original graphic novels" (" OGN").
  25. På andra plats ligger Grand Lodge National de France som arbetar enligt det angloamerikanska systemet.
  26. Den angloamerikanska befolkningen i Texas utropade 1835 republiken Texas vilken blev de facto en självständig stat.
  27. Farbror Frost har sitt ursprung i slavisk mytologi, men har påverkats av den angloamerikanska Santa Claus.
  28. Nya intrång av angloamerikanska bosättare tvingade redan 1859 caddo att flytta till de västra delarna av Indianterritoriet.
  29. I vissa liberala storloger är sådana diskussioner fullt tillåtna, medan det är helt förbjudet i angloamerikanska loger..
  30. I den angloamerikanska delen av världen anger man kalibermått i engelsk tum, följt av ett namn eller annan beteckning.
  31. Vidare skrev han att Åström " tillhör de där som har lyckats fullt ut med att adoptera det angloamerikanska idiomet".
  32. Planer fanns på att skapa raskrig, och göra sig av med den angloamerikanska befolkningen i USA:s gränsdelstater, samt mexikansk annektering av gränsområdena.
  33. 1902 tilldelades varje man, kvinna och barn på reservatet 160 acres mark mot sin vilja och resten av reservatsjorden såldes till angloamerikanska bosättare.
  34. Inom framförallt den angloamerikanska retorikforskningen har den retoriska analysen blivit en central del, bland annat tack vare Sonja K. Foss verk Rhetorical criticism.
  35. Forskningen är inte helt enig om när det angloamerikanska frimureriet första gången krävde av sina medlemmar att de skulle ha en tro på Gud.
  36. Dessa organisationer, som ofta tillhör CLIPSAS, erkänns inte som reguljära av de storloger som bildar det angloamerikanska frimureriet, inte heller av Prince Hall-logerna.
  37. Vanligen syftar den på det kontinentaleuropeiska rättssystemet, som motsats till den angloamerikanska common law, men det kan också användas med samma betydelse som det svenska civilrätt.
  38. Liberalt frimureri dominerar i länder som Belgien, Italien, Portugal och Spanien, även om det i dessa länder också finns storloger som arbetar i den angloamerikanska traditionen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs angloamerikansk?

adjektiv
positiv en angloamerikansk
ett angloamerikanskt
den|det|de angloamerikanska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2