/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till anklagare

Hur upplevde du uppläsningen av anklagare?

eller

Vad betyder anklagare?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till anklagare

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet anklagare?

  1. Hans anklagare hade kvällen förut stulit resterna av helgonets torsdagsstek och dem ämnade han använda som bevismaterial.
  2. Vid ett tillfälle suspenderades han till och med som universitetspredikant utan att ens ha fått möta sina anklagare eller försvara sig.
  3. Bland hans anklagare fanns många högt rankade ärkebiskopar, biskopar, teologer och läkare.
  4. Facket vid länskriminalpolisen i Stockholm anklagare ledningen för att ha fört register över personalens politiska åsikter.
  5. Efter en match i söndags anklagare en Jönköpingsspelare en Växjöspelare för att ha sagt en homofobisk kommentar.
  6. Hans anklagare använde projektet som ytterligare ett vapen och anklagade att han använde pengarna felaktigt.
  7. Djävulen har inget egentligt namn i Bibeln utan beskrivs mer i termer som anklagare och motståndare.
  8. År 1609 frikändes en kvinna från anklagelsen om trolldom, och hennes anklagare blev istället fälld för förtal.
  9. Processen ledde till en fejd mellan anhöriga till anklagare och offer som hade verkningar till in på 1900-talet.
  10. Hans ursinniga och gäckade anklagare släpar honom till slut till bålet och bränner honom som kättare på stadens torg.
  11. De flesta som drogs in i härvan, både utpekade häxor och anklagare, bodde i några få kvarter kring Katarina kyrka.
  12. ” Jag är rädd för att ivrigheten hos mina anklagare kommer att ge intryck på er, att deras dimmiga syn kommer att förblinda er ”, skrev Knox.
  13. Den äldre kyrkohistoriska forskningen var i sitt omdöme över Priscillianus alldeles beroende av den kyrkliga, ytterst till Priscillianus anklagare återgående traditionen.
  14. En tempeltjuv, människotjuv, slavgömmare, rövare, falsk anklagare, ett falskt vittne, sedlighetsförbrytare och så vidare straffas med döden -genom dränkning, förbränning eller hängning.
  15. Hans anklagare har därmed försökt vrida ut det hela på att han skulle vilja införa nya hädiska gudar, men så är inte alls fallet.
  16. Pilatuslitteratur är en typ av litteratur med gamla anor inom kristna litteraturen där Pontius Pilatus uppträder som vittne om Jesu oskuld och anklagare mot judarna.
  17. Höga nämnden var en överdomstol som Erik inrättat 1561, närmast som en förvaltningsdomstol, men som övergått till ett förföljelsemedel i hans hand, med Jöran Persson som anklagare.
  18. Även efter grekernas nederlag vid Chaironeia år 338 f.Kr. fortsatte Hypereides och de med honom liktänkande patrioterna sina strävanden, och då Demosthenes invecklades i den ryktbara Harpalos-processen, uppträdde Hypereides till och med som dennes anklagare.
  19. Berättelsen om häxan som förgjorde hertigparet och närapå drog med sin anklagare på bålet har traderats och återgivits i flera versioner, och den har också blandats upp med andra skrönor om häxor som berättats runtom på Vikbolandet och i trakten däromkring.
  20. Denna tilldragelse, dittills utan motstycke i kyrkans historia, framkallade protester från kyrkans främsta män, sådana som Ambrosius av Milano och Martin av Tours, vilka dock båda skarpt ogillade Priscillianus åskådning, och den väckte en storm av förbittring, som nödgade Priscillianus anklagare att lämna sina ämbeten, men för priscillianismen medförde ett nytt uppsving.
  21. Hans anklagare la fram flera anklagelser mot honom, bland annat galenskap, omoraliskt beteende i samröret med kvinnor – såsom anklagelser att han hade samlag med kvinnor i biktstolen – felaktigt användande av anslag, bedrägeri, anklagelser om att han hade orsakat stigmatiseringen med syra för att bli känd och att den rapporterade helgondoften berodde på självadministrerad eau de cologne.
  22. I Jobs bok (Iyov) är ha-satan (" anklagaren") namnet på en ängel underkastad Gud.
  23. I snart 26 månader har Sverige försökt att få reda på vem mannen är och anklagaren, Ryssland, har dragit ut på tiden och levererat märkliga uppgifter.
  24. Satan (hebreiska: הַשָׂטָן, ha-Satan(" motståndaren", " anklagaren") ; arabiska: الشيطان, ash-shayataan(" åklagaren") är ett ord som härstammar från den semitiska roten śṭn och som betyder " att vara fientlig" eller " att anklaga".
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs anklagare?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en anklagare anklagaren anklagare anklagarna
genitiv en anklagares anklagarens anklagares anklagarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2