Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till anmoda

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet anmoda?

 1. Ärendet kommer nu att överföras till justitiedepartementet som kommer att anmoda Rwanda att inkomma med en formell begäran om utlämning.

  Hon bad enträget sin far att söka honom och anmoda honom att inte lämna fästningen utan att först ha kommit upp på slottet.

  Brevet från Högskolan blir nu ytterligare en inlaga till koncessionsnämnden för miljöskydd sedan länsstyrelsen begärt att Naturvårdsverket skall anmoda nämnden att ompröva Recis tillstånd.

  Tidskrifterna bör anmoda referenterna att ta ställning till om de manuskript som skall bedömas kan innebära försök till dubbelpublicering.

  Om det är bostadrättshavaren som ansvarar för fläkten och dessa måste bytas av någon anledning torde föreningen kunna anmoda bostadsrättshavaren att göra detta men knappast besluta och beställa nya fläktar för bostadsrättshavrens räkning.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för anmoda

 1. anmoda, o. 1600 = danska anmode, från medellågtyska anmôden = nyhögtyska anmuten, av an- o. medellågtyska môden, begära = nyhögtyska muten (se muta in, om malmfyndigheter), till substantiv mod.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torkel

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och namnet Kettil, kittel eller hjälm: Tors hjälm.

  Torgny

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och ordet gny: Tors gny, åska.

  Mest sökta

   Hur böjs anmoda?

   verb
   aktivpassiv
   grundformatt anmodaatt anmodas
   nutidanmodaranmodas
   dåtidanmodadeanmodades
   supinumhar|hade anmodathar|hade anmodats
   imperativanmoda
   particip
   presensanmodande
   perfekten anmodad
   ett anmodat
   den|det|de anmodade