/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till annorledes

Hur upplevde du uppläsningen av annorledes?

eller

Vad betyder annorledes?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

annorledes är sammansatt av

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är spillet en synonym till återstod?

Hur används ordet annorledes?

  1. Han "har inte varit behörig att tillverka en sådan kopia och denna utgör således en annorledes framställd falsk urkund", skriver rätten.
  2. Makarna har ett äktenskapsförord som säger att vid en eventuell skilsmässa så behåller var och en allt som de "äger och framdeles genom eget arbete, arv, gåva, testamente eller annorledes förvärvar".
  3. Västvärlden har, till priset av århundradens religionskrig, utrotning och utmobbning av grupper i samhället (judar, romer, homosexuella, annorledes troende) kommit till en dyrbar insikt: man måste i ett drägligt samhälle lära sig leva med folk som tror, tycker och lever annorlunda och säger sådant som stör ens sinnesro djupare än man själv förstår.
  4. För CCAP producerar Caprioli scenföreställningar, installationer, filmer, objekt, publikationer och annorledes koreografi, samt driver långsiktiga interdisciplinära forskningsprojekt.
  5. Lagen omformades 1921 så att djurens perspektiv beaktades och ” misshandel, överansträngning, vanvård eller annorledes ” kunde leda till bestraffning.
  6. Det finns ingen allmänt accepterad beskrivning av denna nya typ av materia, inom ramen för känd partikelfysik eller annorledes.
  7. Principen kan också sägas innebära, att domaren icke får döma på grundval av vad han inhämtat annorledes än i och genom rättegången (omedelbarhetsprincipen), försåvitt ej fråga skulle vara om ett notoriskt förhållande.
  8. Jag begär inte bättre än att få vara med om igen, om det behövs ; att kulorna vina berör mig inte det minsta, man skall ju ändå en gång dö, lika gärna så på detta sätt, som annorledes ".
  9. 2 § Den som, annorledes än i 1 § sägs, för att tvinga eller hindra någon i hans myndighetsutövning eller för att hämnas för åtgärd däri, otillbörligen företager gärning, som för honom medför lidande, skada eller annan olägenhet, eller hotar därmed, dömes för förgripelse mot tjänsteman till böter eller fängelse i högst sex månader.
  10. 115 – 117 uppmärksammat ett mål som ger exempel på 1700-talsromani när en medlem av ett resandesällskap berättar att de andra bestämt sig för att vilseleda rätten och stadfäst detta genom inbördes ed " på theras Tartarespråk och så kallade Skåjare Benning: Bengan der Lingero Truppo, hvilket betyder Fanen i deras hierta och kropp, at the ej annorledes skulle bekänna".
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs annorledes?

adverb
oböjligt annorledes
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Nyhet

Historik för annorledes

 • annorledes, fornsvenska annorlēdhis med mera, jämför danska anderledes, se annan o. -ledes; annorlunda, se annan o. -lunda; annorstädes, se annan o. -städes.

Dagens namnsdag 2022-05-27

 • Beda
  Fornengelskt mansnamn som eventuellt betyder bedjaren.
 • Blenda
  Svenskt namn med betydelsen förbländande eller ett isländskt namn med betydelsen slug.
 • Besläktade namn: Bojan

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2