/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till antagonism

Hur upplevde du uppläsningen av antagonism?

eller

Vad betyder antagonism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till antagonism

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet antagonism?

  1. Trots att Portugal hade en historia full av antagonism mot islam kom många portugisiska fartyg på så sätt att få starkt muslimskt färgade besättningar.
  2. Denna antagonism spelas nu upp på nätet inför öppen ridå och de diametralt skilda uppfattningarna skapar förvirring.
  3. Sammantaget hade detta bidragit till en växande antagonism mellan arbetsgivare och arbetare.
  4. Kunskaper om arbetarnas levnadsförhållanden var också en viktig politisk fråga mot bakgrund av den antagonism som fanns mellan arbetsgivare och arbetare.
  5. Begreppsparet biocentrism och antropocentrism inrymmer spänning och antagonism medan begreppen solidaritet och jämlikhet är svårare att se som potentiellt motstridiga.
  6. Hon måste ta stöd mot de orden många gånger senare när hon kände bondesamhällets antagonism mot arbetarna och deras krav.
  7. Belgien och Holland har gott om antagonism att bjuda på i fotbollens värld.
  8. Neurohormonell antagonism vid hjärtsvikt har medfört betydande behandlingsvinster inte minst för patienterna.
  9. Han hade särskilt intresserat sig för mikrobiell antagonism för att skaffa kunskap om hur jordbakterier interagerar med varandra.
  10. – Någon antagonism är det inte.
  11. Den typen av antagonism gynnar honom.
  12. I verkligheten finns dock inga bevis för denna antagonism.
  13. Målilla mot Vetlanda, antagonism genom årtionden med de här båda lagen.
  14. De flesta av hans verk visar tydligt på denna antagonism.
  15. – Belarus blir ett redskap i Rysslands aggression och antagonism med väst, säger han.
  16. Emellertid har studier visat att D4-selektiv antagonism inte har någon antipsykotisk effekt.
  17. Begreppet antagonism används även i diskursanalys, där konflikten mellan två synsätt eller förhållanden jämförs.
  18. – Tidigare har vi mött Katrineholm på annandagen och det är klart att de finns lite antagonism där.
  19. Någon antagonism visavi empiristerna handlar det inte om, då rationalisterna inte var främmande för experiment och erfarenhet via sinnena.
  20. Vid partiets grundande 1979 tog partiet ställning för Albanien i den internationella antagonism som rådde socialistiska stater emellan, vid denna tid.
  21. Mellan de f.d. sovjetiska krigsfångarna och de vita emigranterna rådde antagonism och de sistnämnda trängdes så småningom bort från ROA:s ledning.
  22. En möjlig orsak till den chalmeristiska motviljan mot overallen är den gamla men uppsluppna antagonism som finns mellan KTH och Chalmers.
  23. Ambassaden hoppas att ” vissa pollitiker ” överger sina fördomar mot Kina, slutar med skadliga smutsattacker mot landet och slutar skapa antagonism och främlingskap mellan de två länderna.
  24. – Men man måste se detta i ett större perspektiv där Ryssland upplever sig vara i krig med väst och att Belarus blir ett redskap i Rysslands aggression och antagonism med väst.
  25. Mandatperioden kännetecknades av antagonism mellan regering och opposition, dels därför att Mečiar ifrågasatte Demokratiska unionens rätt att delta i valet, dels krav att president Kováč skulle avgå.
  26. När Ranma dyker upp uppstår genast antagonism mellan honom och Kuno, som inte kan tåla att någon annan skulle ligga bättre till gentemot Akane än han själv gör.
  27. – Det har funnits en antagonism mellan Åsele och Vilhelmina så länge jag kan minnas både i ishockey och foboll, så det var kul att vi fick slå dem på upploppet den här gången, konstaterar Gärdlund.
  28. Metoklopramid är en dopamin (D2) -receptorblockerare som vid högre doser har ytterligare antiemetisk (motverkar illamående och kräkningar) effekt (via 5-HT3 receptor antagonism) och verkar motilitetsfrämjande i mag-tarmkanalen.
  29. – Det är ingen som vinner politiska poäng i Pakistan på att minska antagonismen mot Indien.
  30. Juche-politiken och antagonismen gentemot USA och dess allierade gjorde det också svårt att utveckla utrikeshandeln.
  31. Den påstådda antagonismen mellan Salieri och Mozart, som skildras bland annat i filmen Amadeus, anses sakna historisk grund.
  32. Under sin tid som president genomförde han vissa reformer för att minska antagonismen mellan kyrkans medlemmar och regeringen.
  33. När antagonismen ökade började de som godtog det kommunistiska väldet att plundra och mörda med stöd av de beväpnade aktivisterna.
  34. Ryssligan, Hadjetlaché-affären, var en i Sverige mycket uppmärksammad mordaffär, sammanhängande med den skarpa antagonismen mellan ryska bolsjeviker och monarkistemigranter.
  35. En faktor i år som till och med ännu mer kan stärka antagonismen är knivmordet i september på en 14-årig pojke i Sollentuna norr om Stockholm.
  36. Den tidiga antagonismen mellan fundamentalism och pingstväckelse kom med tiden att avta i USA, och när andra världskriget var över hade de tidigare så tydliga gränserna börjat suddas ut..
  37. Emellertid kom föreningen mellan medicin och kirurgi, som skulle ha ägt rum 1797, ej heller nu till stånd ; föreningen blev tvärtom, på grund av den skarpa antagonismen mellan universiteten, som representerade medicinen, och institutet, som företrädde kirurgin, uppskjuten för lång tid framåt.
  38. Den tidiga antagonismen mellan fundamentalism och pingstväckelse kom med tiden att avta i USA, och när andra världskriget var över hade de tidigare så tydliga gränserna börjat suddas ut.. Ordet fundamentalism har idag en annan betydelse med negativ värdeladdning, och i media kritiseras ofta pingströrelsen för fundamentalism i den moderna betydelsen.
  39. Men förutom att reformationen 1999 av vissa anses bryta mot Golden Dawn-traditionens råmärken har antagonismen blivit allt tydligare mot Hermetic Order of the Golden Dawn (Alpha et Omega) efter att de 2003 officiellt proklamerat att David Griffin och Jean-Pascal Ruggiu inte bara har återupprättat kontakten med Den Tredje Orden utan dessutom med samma Hemliga Ledare som MacGregor Mathers och Kenneth MacKenzie före honom.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs antagonism?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en antagonism antagonismen antagonismer antagonismerna
genitiv en antagonisms antagonismens antagonismers antagonismernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-29

 • Peter
  Svensk form av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Petra
  Femininform av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Besläktade namn: Peder, Pedro, Petri, Petrus, Pierre, Pieter, Piotr, Petter
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2