<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till antagonistisk

Vad betyder antagonistisk?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet antagonistisk?

 1. Och vi har klarat att vända en ganska antagonistisk hållning mellan Trygdeetaten och läkarna till en där vi jobbar mot samma mål.

  Dagens Ryssland har en antagonistisk hållning och ser Väst som en fiende.

  Efter statskuppen mot regeringen 2002 hade förhållandet mellan Chávez och vissa av de inhemska TV-kanalerna blivit högst antagonistisk.

  Ryssland pekas ut som ” det land med en antagonistisk avsikt som har störst konsekvens för Sveriges säkerhet ” både genom påverkan och genom spioneri.

  Han är en primitivist, hemlös i tiden, och antagonistisk mot den allt för snabba industrialiseringsprocessen och dess exploatering av naturen.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Lydia

  Latinskt namn som betyder kvinna från Lydien. Lydien är ett område i Mindre Asien.

  Besläktade namn: Lidia

  Hur böjs antagonistisk?

  adjektiv
  positiven antagonistisk
  ett antagonistiskt
  den|det|de antagonistiska