/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till antagonistisk

Hur upplevde du uppläsningen av antagonistisk?

eller

Vad betyder antagonistisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till antagonistisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet antagonistisk?

  1. Och vi har klarat att vända en ganska antagonistisk hållning mellan Trygdeetaten och läkarna till en där vi jobbar mot samma mål.
  2. Dagens Ryssland har en antagonistisk hållning och ser Väst som en fiende.
  3. Efter statskuppen mot regeringen 2002 hade förhållandet mellan Chávez och vissa av de inhemska TV-kanalerna blivit högst antagonistisk.
  4. Ryssland pekas ut som ” det land med en antagonistisk avsikt som har störst konsekvens för Sveriges säkerhet ” både genom påverkan och genom spioneri.
  5. Han är en primitivist, hemlös i tiden, och antagonistisk mot den allt för snabba industrialiseringsprocessen och dess exploatering av naturen.
  6. Han fick då ofta spela antagonistisk gangster till exempel i Panik i gangstervärlden (1938) och Då lagen var maktlös (1939).
  7. Det kan därför i vissa fall bli frågan om antagonistisk samevolution, där insekterna blir allt skickligare på att känna igen sina honor och orkideerna allt skickligare på att härmas.
  8. Uldis Mierkalns säger först att han inte har någon relation till Martins Tenbergs men säger sedan att om han har någon sorts relation till honom så är den väldigt “ antagonistisk och negativ ” eftersom Mierkalns “ förlorat pengar ” på grund av Tenbergs.
  9. Den sociala organisationen på Trobianderna, Melanesien karakteriseras av en stark matrilinjär härstamning, där relationen mellan fader och son är både varm och stark medan relationen mellan morbrodern och systersonen i regel är sträng, antagonistisk, byggt på respekt snarare än kärlek.
  10. Som exempel på antagonistiska länder nämns Iran, Kina och Ryssland.
  11. Gångbenen har antagonistiska böj-och sträckmuskler vid varje led.
  12. Begreppet djurfotografering delas av fotografer in i två delvis antagonistiska skolor.
  13. Enligt rapporten är många av de antagonistiska incidenterna brett riktade nätattacker utan specifik mottagare.
  14. De kan också vara betraktade som en ligand, som visar både agonistiska och antagonistiska effekter.
  15. Nyorienteringen mellan de två antagonistiska stormakterna har beskrivits som en realpolitisk allians, där ideologin fick hamna i andra rummet.
  16. Som hos de flesta hackspettar är sexuellt motiverat beteende inte klart urskiljbart från revirbeteende och antagonistiska beteenden.
  17. Den antagonistiska effekten är icke depolariserande (ingen initial kramp) till skillnad från till exempel suxameton som är depolariserande.
  18. Under den tidsperioden ökade också kommunikationen mellan de analytiska och kontinentala disciplinerna, även om dessa möten var allmänt antagonistiska.
  19. Av dessa bedöms 400 (9 procent) vara ” antagonistiska ”, det vill säga it-angrepp med målet att antingen orsaka skada eller skapa vinning på ett otillåtet sätt.
  20. På seminariet medverkar också Hans Brun från Försvarshögskolan, som pratar om hur antagonistiska hot kan undergräva tilltron till myndigheter, politiska partier, medier och andra viktiga samhällsaktörer.
  21. -Vårt uppdrag är att, mot bakgrund av nya vetenskapliga rön, titta på antagonistiska hot mot hela livsmedelskedjan – från frö till färdiga produkter, säger Thornström till ATL Lantbrukets Affärstidning.
  22. Men det är upp till var och en att också se till att försätta sig i obekväma situationer och prata med de som är olika, kanske även antagonistiska mot, en själv.
  23. Många antagonistiska svampar återfinns inom släktena Trichoderma och Gliocladium, men det finns flera andra exempel, varav vissa har utvecklats och saluförts för biologisk bekämpning av växtsjukdomar:.
  24. – Det är riskfyllt att svara på därför att det kan leda till att antagonistiska hot kan bli verkliga, det vill säga att någon vill oss illa och skada oss på de punkter som är svagast, säger Per Drysén.
  25. Medan McLain gjorde rösten till de antagonistiska Overwatch och Glados, gjorde hennes man rösten till en Citizen, som hjälper spelets protagonist, och en av Team Fortress 2:s spelbara karaktärer, the Sniper.
  26. Vi ursäktar inte den allt mer antagonistiska tonen från både presidenten och pressen vid medietillfällen den senaste tiden, men vi stödjer en fri press, tillgänglighet och ett öppet utbyte för det amerikanska folket ”, skriver Fox News ordförande Jay Wallace i ett uttalande.
  27. Handboken – som i stort sett har tre delar och utgår från kommunikatörers perspektiv – ska stärka möjligheten för myndigheter och andra aktörer att identifiera och bemöta försök av ” främmande makt eller antagonistiska aktörer ” att påverka bilden av vad som händer i olika skeenden.
  28. Det är framför allt två egenskaper som skiljer Abrabanels filosofi från hans judiska och muslimska föregångare: (1) hans brist på intresse av det antagonistiska förhållandet mellan tro och förnuft samt (2) hans intresse av förhållandet mellan grekisk mytologi och judendom.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Asta
  Kortform av det nordiska namnet Astrid som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna.
 • Astrid
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna*.
Besläktade namn: Estrid

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs antagonistisk?

adjektiv
positiv en antagonistisk
ett antagonistiskt
den|det|de antagonistiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2