/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder antiklerikalism?

  1. prästfientlighet || -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

antiklerikalism är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Antonymer till antiklerikalism

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet antiklerikalism?

  1. Inte bara med erotism och antiklerikalism utan också med utflykter i alkemi och astronomi.
  2. De kunde vara överens om antiklerikalism och yttrandefrihetsfrågor men mycket skulle förändras som gjorde Tingstens professorskostym föråldrad, som synen på sexualiteten och relationen mellan könen, på folken i det som ännu kallades den tredje världen och på auktoriteten hos stormakten i väst.
  3. Samtida recensioner noterar verkets liberala tendens och antiklerikalism, men inte dess judiska tema.
  4. En viktig del i arbetarrörelsen som även var starkt influerad av positivism, materialism och antiklerikalism.
  5. Höjers kombination av pacifism, socialism, antiklerikalism, antinazism och helnykterhet ledde till en politisk förföljelse i Sydsvenska Dagbladet och Aftonbladet.
  6. Det hade länge funnits strömningar av " antiklerikalism" i England, och de engelska lollarderna hade redan hunnit inspirera husiterna i Böhmen.
  7. Nazismen skiljer sig från nationalsocialismen med sin ledarkult, sin frånvaro av antikapitalism och antiklerikalism samt genom att nationalsocialismen är mer vänsterpräglad.
  8. Encyklopedin såg frimureriet som den främsta kraften inom fransk antiklerikalism från 1877 och framåt och hänvisade åter till officiella franska frimureriska dokument till stöd för påståendet.
  9. Som ett resultat av denna kamp uppstod en fientlig inställning mot den stora politiska, sociala, andliga och religiösa makt påven och präster hade i form av antiklerikalism.
  10. Han prästvigdes år 1911 efter att ha avslutat sina teologistudier på Jersey i Engelska kanalen, eftersom den franska staten hade konfiskerat alla kyrkliga byggnader och institutioner år 1905 under inflytande av en stark antiklerikalism.
  11. Följden blev framväxten av ett parallellt med de regelmässiga frimurarordnarna existerande s.k. adogmatiskt frimureri, som bl.a. har utmärkt sig för antiklerikalism, och ådragit den romersk-katolska kyrkans kritik mot allt slags frimureri, såväl det adogmatiska som det regelmässiga.
  12. Frimurarbröder i den del av frimureriet som betraktas som reguljärt och opolitiskt, i enlighet med de regler som används inom United Grand Lodge of England och 51 amerikanska storloger samt av dessa ömsesidigt erkända loger, hävdar ofta att det liberala frimureriets antiklerikalism är en avvikelse från frimureriska råmärken och grundtankar.
  13. Detta inkluderade antiklerikalismen under franska revolutionen, det spanska inbördeskriget och generell fientlighet bland marxistiska rörelser, speciellt under den ryska revolutionen.
  14. Den franska antiklerikalismen riktade sig mot den katolska kyrkan och prästerskapet, vilket bland annat ledde till att kyrka och stat skildes åt i Frankrike 1905.
  15. Motståndarna beskyllde Ferry för religionsfientlighet, men i själva verket var antiklerikalismen i hans skolreformer -såsom Rambaud uppvisat -rent politisk och till arten vida skild från den radikala, på ateistiska idéer vilande politik mot kongregationerna och den katolska kyrkan, som sedermera blivit den officiella.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2