/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder antikolinerg?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till antikolinerg

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är örla en synonym till vimla lokalt?

Hur används ordet antikolinerg?

  1. De gamla läkemedlen som gav ögonbiverkningar har en så kallad antikolinerg effekt, de hämmar en annan signalsubstans som kallas acetylkolin, vilket kan leda till exempelvis vidgad pupill, eller torra ögon.
  2. BZ har antikolinerg verkan och dess effekt liknar skopolamin.
  3. Biperiden är ett medel vid parkinsonism av antikolinerg typ.
  4. Det har dessutom antikolinerg effekt med bl.a. muntorrhet som biverkan.
  5. Det är också en byggsten i atropin, en antikolinerg drog prototypisk för muskarinantagonistklassen.
  6. Till de akuta biverkningarna räknas parkinsonism, akinesi, akut dystoni och akatisi och sannolikheten att dessa uppträder ökar med preparat som saknar antikolinerg verkan.
  7. Medlen var dessutom antikolinerga, dvs.
  8. De flesta antikolinerga läkemedel är antimuskariner.
  9. Därför kan bronkkonstriktion behandlas med lokalverkande antikolinerga läkemedel.
  10. Den antikolinerga effekten har i sig en antidepressiv verkan.
  11. På äldre människor ledde den antikolinerga effekten ofta till förvirring.
  12. Preliminära data tyder på minimala antikolinerga och kardiovaskulära effekter, liksom minimal viktuppgång.
  13. TCA har dock som regel betydligt fler biverkningar (t.ex. antikolinerga) än de nyare SNRI-preparaten.
  14. På grund av sin farmakologiska struktur saknar Mirtazapin några av de antikolinerga, serotoninrelaterade och adrenerga biverkningar som ofta ses hos SSRI-preparat.
  15. I jämförelse med de närbesläktade TCA-preparaten så orsakar Tianeptin betydligt färre kardiovaskulära, antikolinerga (såsom muntorrhet eller förstoppning), sederande eller aptitstimulerande bieffekter.
  16. Olämpliga läkemdel för äldre är det socialstyrelsen kallar läkemdel där det finns hög risk för biverningar som till exempel bensodiazepiner, läkemedel med betydande antikolinerga effekter samt den smärtstillande medicinen Tramadol.
  17. Den bittra innehåller alkaloider som lupinin och felaktigt tillredda kan de orsaka antikolinerga symtom som muntorrhet, konfusion, dimsyn, nedsatt tarmmotorik, mydriasis, feber, takykardi och urinretention.
  18. Antikolinergika (kallas också antikolinerga läkemedel eller parasympatolytika) är en grupp läkemedel som hämmar eller blockerar acetylkolinets effekter på det perifera och centrala nervsystemet, och hämmar därmed det parasympatiska (kolinerga) nervsystemet.
  19. Innan lanseringen av de nya SSRI-preparaten ansågs lofepramin vara den antidepressiva medicin som gav minst s.k. antikolinerga biverkningar, som bl.a. yttrar sig i muntorrhet och som kan ge äldre människor problem med yrsel och förvirring.
  20. Det var en stor nyhet främst på grund av mindre antikolinerga biverkningar jämfört med tricykliska antidepressiva som då dominerade marknaden, samt en annorlunda verkningsprofil, med bland annat effekt mot ångesttillstånd, förutom antidepressiva egenskaper (på samma sätt som dagens SSRI).
  21. Eftersom det är en tertiär amin (och därmed inte vätebindande, vilket gör det mer hydrofobiskt), kan det passera blod-hjärnbarriären, och fysostigminsalicylat kan användas för att behandla effekter på centrala nervsystemet av atropin, skopolamin och andra antikolinerga överdoser narkotika.
  22. Tianeptin har antidepressiva och anxiolytiska (ångestdämpande) egenskaper utan några framträdande sederande, antikolinerga eller kardiovaskulära bieffekter, vilket har gjort att den anses som särskilt lämplig i vården av äldre och alkoholister, då sådana personer kan vara mer känsliga för bieffekter från psykotropiska mediciner.
  23. Lågdos antipsykotika tenderar att vara associerad med mer extrapyramidala bieffekter (EPS) och mindre histaminerga (till exempel sedation), alfa adrenerga (till exempel ortostas) och antikolinerga (till exempel muntorrhet) biverkningar, medan högdos typiska antipsykotika tenderar att vara associerad med mindre EPS men mer H1, alfa1 och muskarinerga effekter.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Enar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Einar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Besläktade namn: Eina, Eje

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2