/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till antitoxin

Hur upplevde du uppläsningen av antitoxin?

eller

Vad betyder antitoxin?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet antitoxin?

  1. Det finns två typer av motgift, ett polyvalent antitoxin framställt från häst och ett heptavalent antitoxin framställt från får.
  2. Behandling av botulism sker med hjälp av antitoxin.
  3. Genom sitt antitoxin hästblodserum gjorde han mänskligheten en utomordentlig tjänst.
  4. Han utnämndes snart till professor i Berlin och började nu sina undersökningar över immunitet och antitoxin.
  5. Då antibiotika inte har någon verkan på Clostridium botulinum ges ett antitoxin (motgift) vid behandling av typ E-botulism.
  6. Viktigast av dessa nervceller är de presynaptiska hämmande cellerna där giftet inte längre är tillgängligt för att neutraliseras av antitoxin.
  7. Under 1890-talet utvecklade von Behring ett antitoxin för att behandla difteri, som fram till dess orsakade tusentals dödsfall varje år.
  8. Ett stort framsteg för serumterapin innebar ett arbete som Arrhenius skrev tillsammans med Thorvald Madsen, Physical chemistry applied to toxins and antitoxins (Köpenhamn 1902, festskrift vid invigningen av danska statens seruminstitut ; på tyska i Zeitschrift für physikalische Chemie 44, 1903), där Arrhenius visade att den fysikaliska kemins lagar direkt kunde tillämpas på serumterapin och särskilt att växelverkan mellan toxin och antitoxin absolut motsvarar neutralisationen.
  9. I Sverige är det apoteket CW Scheele i Stockholm som har antitoxinet i sin besittning.
  10. Ett stort framsteg för serumterapin innebar ett arbete som Arrhenius skrev tillsammans med Thorvald Madsen, Physical chemistry applied to toxins and antitoxins (Köpenhamn 1902, festskrift vid invigningen av danska statens seruminstitut ; på tyska i Zeitschrift für physikalische Chemie 44, 1903), där Arrhenius visade att den fysikaliska kemins lagar direkt kunde tillämpas på serumterapin och särskilt att växelverkan mellan toxin och antitoxin absolut motsvarar neutralisationen.
  11. Branham arbetade också med antitoxiner mot difteri, dysenteri och papegojsjuka.
  12. Det viktigaste fallet av kemisk jämvikt på detta område är toxiners neutralisation genom antitoxiner.
  13. Hans första arbeten var rent bakteriologiska, men från och med 1889 studerade han huvudsakligen organismens naturliga motståndsförmåga mot infektionsalstrande mikrober, särskilt blodets och blodserums bakteriedödande förmåga, vilken han förklarade såsom beroende på alstringen av enzymartade alexiner och antitoxiner, och hans arbeten inom detta område fick stor betydelse för immunitetslärans utveckling.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs antitoxin?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett antitoxin antitoxinet antitoxiner antitoxinerna
genitiv ett antitoxins antitoxinets antitoxiners antitoxinernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2