/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder antroposofi?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till antroposofi

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet antroposofi?

  1. De senaste åren har hon hållit sig borta från scenen några år för att studera antroposofi och nu är hon är uppfylld av sånglust.
  2. Han blev intresserad av antroposofi, framförallt Rosencreuzarna.
  3. I romanerna märks Belyjs intresse för kristen mysticism och antroposofi.
  4. Lucifer spelar en viktig roll även i Rudolf Steiners antroposofi.
  5. Arbetet i Camphill-byarna är inspirerat av Rudolf Steiners antroposofi.
  6. Senare har det fått innefatta även sådana läror som teosofi och antroposofi.
  7. Gejel har också varit verksam som författare och föredragshållare inom ämnena shamanism, hermetism och antroposofi.
  8. Rudolf Steiner menade att antroposofi i första hand är en kunskapsväg, inte en lära att sprida.
  9. Förutom akupunktur ägnade mannen sig även åt antroposofi, och, om än i vad det verkar, mycket liten utsträckning, vanlig medicin.
  10. Inom antroposofi används den av Rudolf Steiner utvecklade musikterapeutiska formen eurytmi, som även används inom pedagogik och scenkonst.
  11. Antroposofiska Sällskapet är en organisation som arbetar med stöd till dem som är intresserade av antroposofi, en andlig orienterad filosofi.
  12. Utöver detta blev han redan i unga år en föredragshållare som höll föredrag inom vitt skilda områden, mest med anknytning till antroposofi och waldorfpedagogik.
  13. Efter att modern avlidit 1920, flyttade hon till Helsingborg tillsammans med moderns sjuksköterska Thomasine Andersson, också intresserad av antroposofi och som kom att bli hennes livskamrat.
  14. Till senare författare som använt begreppet hör Immanuel Hermann Fichte (1856), Gideon Spicker (1872) och Robert Zimmermann (1882).. Rudolf Steiner började använda termen antroposofi i början av 1900-talet.
  15. Om någon lärare i någon form skulle undervisa i antroposofi på ett sätt som går utöver vad var och en kan iaktta och uppleva, så skulle det enligt Rudolf Steiner som grundare av Waldorfpedagogiken strida mot hela intentionen med Waldorfpedagogiken.
  16. Dessutom är inom nyandligheten utgivet en mängd böcker världen över utifrån så kallade kanaliserade samtal från den så kallade gudomliga världen, olika gudomliga kosmiska mästare, änglar, utomjordiska individer etc och många beskrivningar av det gudomliga världsalltet har lämnats genom seklen (se till exempel Heliga Birgitta, Hildegard av Bingen med flera mystiker, Emanuel Swedenborg, Martinus Thomsen, teosofi, Rudolf Steiners antroposofi, esoterik, New Age).
  17. Hildegard sysselsatte sig också med naturmedicin och undersökte inte bara den medicinska användningen av många olika örter och växter -flera av orientaliskt ursprung som t.ex. galgant eller kanel -vilket hon publicerade i skrifterna " Liber simplicis medicinae" och " Liber compositae medicinae", utan hon utvecklade också en egen näringslära med utgångspunkt från en helhetssyn på människan och hennes sjukdomar, liknande t.ex. vår tids antroposofi.
  18. Vid sidan av den vanliga akademiska vetenskapens discipliner finns dock en annan sorts forskning om naturen, det kosmiska och det gudomliga, och detta återfinnes inom nyandlighet, inom teosofi (= kunskap om det gudomliga, från grekiskans theos Gud och sofia visdom), esoterik, antroposofi (efter Rudolf Steiners andeforskning och naturfilosofi), kosmologi (såsom t.ex. Martinus Thomsen och hans verk Tredje testamentet) och en växande alternativ, parallell, vetenskapligt inriktad forskning internationellt.
  19. Reinkarnation är en del av antroposofin.
  20. Föreställningar om Ahriman förekommer inom antroposofin.
  21. Den oändliga historien är influerad av antroposofin.
  22. Den är designad av Rudolf Steiner, som grundade antroposofin.
  23. Grundare av antroposofin, waldorfpedagogiken, biodynamisk odling och antroposofisk medicin.
  24. Den alternativa waldorfpedagoggiken med rötterna i antroposofin sätter konsekvent naturmaterial före plast.
  25. Lärare skulle hjälpa barn på deras andliga resa, enligt Solvikskolans tolkning av antroposofin.
  26. Buddha, Krishna och andra religionsstiftare ses också som viktiga aktörer i antroposofin.
  27. – De vill inte det bästa för Hilma, utan är primärt intresserade av att rädda antroposofin.
  28. Hon anslöt sig till antroposofin och ville med sin konst skildra alltets uppbyggnad bortom den fysiska världen.
  29. På senare år mötte Morgenstern Rudolf Steiner och fann sig mycket väl till rätta i antroposofin.
  30. Byn är kanske mest känd för att vara Rudolf Steiners, grundare av Waldorfpedagogiken och antroposofin, födelseort.
  31. Precis som för många andra konstnärer under den här tiden väcktes Hilmas intresse för antroposofin och utforskandet av människans innersta väsen.
  32. Vissa preparat inom antroposofin har under flera år beviljats undantag från svensk läkemedelslagstiftning, varför de har fått användas som konventionella läkemedel.
  33. Det innebär att de bygger på antroposofin som är en andelära som utvecklades av österrikaren Rudolf Steiner i början av förra seklet.
  34. Båda har tolkats som religiösa, men uppvisar inte några entydiga religiösa tecken och tar heller inte avstånd från antroposofin.
  35. Tillsammans skrev Wegman och Steiner vad som kom att bli hans sista bok, Grunderna för hur antroposofin berikar läkekonsten.
  36. Medan antroposofin utgör den filosofiska och teoretiska grunden för de undervisningsmetoder som används i waldorfskolor och återspeglas i attityden hos många lärare och i den allmänna struktureringen och inriktningen i undervisningen på de olika stadierna, så ingår ingen undervisning i antroposofin som sådan i undervisningen.
  37. Antroposofiska Sällskapet har dessutom sin internationella administration där och där pågår nästan ständigt kurser och konferenser för yrkesmänniskor med antroposofin som grund.
  38. Enligt antroposofin måste varje människa individuellt utforska världen som en helhet och en uppdelning i ande (översinnligt) och materia (sinnligt) anses ha olika lagbundenheter.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs antroposofi?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en antroposofi antroposofin
genitiv en antroposofis antroposofins
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2