/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till antydningsvis

Hur upplevde du uppläsningen av antydningsvis?

eller

Vad betyder antydningsvis?

  1. säga något antydningsvis i form av antydningar, kortfattat och vagt

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till antydningsvis

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet antydningsvis?

  1. Vi har alltså antydningsvis med en främmande våldskraft att göra; inte ens norrlänningar som lider av än större nedskärningar i välfärden gör sig skyldiga till den här typen av våld.
  2. Jag valde till exempel att göra mina exemplar antydningsvis kortare genom att minska avståndet mellan hjulaxlarna med fem millimeter.
  3. Där pekas Pettersson antydningsvis ut som Palmes mördare.
  4. Genom att ställa samman fraser som bara nästan hör ihop kunde han antydningsvis nå bortom det manifesta.
  5. Nu har han mest hummat och tittat bort och antydningsvis låtit förstå att man nog får skylla sig själv om man befinner sig på fel plats och med fel kompisar.
  6. Svanholm nämnde antydningsvis att en nyemission är ett alternativ.
  7. Det är kränkande att dra någon form av paralleller mellan Sverige och Danmark och det är förvånande att någon bara antydningsvis kopplar ihop situationen i svensk eller italiensk ekonomi med den danska situationen.
  8. Han beskriver en plats som antydningsvis skulle kunna vara helvetet, men som också kunde vara en bild av mentalvården.
  9. I går fick parterna vissa riktlinjer av de opartiska ordförandena Opo, som antydningsvis ligger under 3 proc och det ska nu diskuteras och preciseras.
  10. Bakgrunden skildras mer antydningsvis (" de voro henne gramse vid Östanålid") än explicit, men dikten gör just genom sin återhållsamhet ett starkt gripande intryck.
  11. Till skillnad från flera andra av huvudpersonera är walesaren Llewyllyn inte kommen ur överklassen eller ens den övre medelklassen utan sägs antydningsvis komma ur de lägre samhällsskikten.
  12. Vid okänd tid under bronsåldern, men antydningsvis under den yngre delen, tillverkades ett relativt litet antal välgjorda och symmetriska skafthålsyxor av bergart, som går under benämningen rombyxor.
  13. Sällskapets ändamål var att åter uppkalla Bellmans humoristiska diktvärld genom antagna namn ur Fredmans epistlar, kostymer och antydningsvis genomförda karaktärer därur, sång, tal och " måttligt tömmande av pokalen".
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs antydningsvis?

adverb
oböjligt antydningsvis
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-02

 • Rosa
  Latinskt namn med betydelsen ros.
 • Rosita
  Spansk diminutivform av det latinska namnet Rosa: liten ros.
 • Besläktade namn: Rosalie, Rosi, Rosie, Rosina, Rosine

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2