Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till apotek

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder apotek?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet apotek?

 1. Göran Hägglund pekar också på att Riksrevisionen i fjol granskade statens försäljning av apotek och kom fram till att det monetära utfallet översteg den värdering som gjordes inför affärerna.

  På flera apotek gick det inte att hämta ut recept alls på onsdagseftermiddagen.

  Statskontoret slänger dock in en brasklapp om att det finns konsumenter som drabbats på enstaka orter där apotek lagts ned.

  Nu är det få experter som väntar sig särskilt många fler apotek på marknaden.

  Han tycker också att ett apoteksombud inte är jämförbart med ett riktigt apotek och menar att alla behöver riktig apotekservice med kompetent personal.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för apotek

 1. apotek = yngre fornsvenska, ytterst av forngrekiska apothḗkē, till apotithénai, lägga undan, förvara; etymologiskt identiskt med butik. Forngrekiska thḗkē, behållare, ingår även i bibliotek o. hypotek, o. dess stam, urindoeuropeiska *dhēk-, motsvaras direkt av fēc- i latin fēci, har gjort (se dåd). — Den nysvenska vardagligt formen aptek finns redan hos Lucidor 1671. — Apotekare, redan i yngre fsv.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Elias

  Hebreiskt namn som betyder Jahve är Gud.

  Elis

  Svensk kortform av det hebreiska namnet Elias: Jahve är Gud.

  Besläktade namn: Ellis

  Hur böjs apotek?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativett apotekapoteketapotekapoteken
  genitivett apoteksapoteketsapoteksapotekens