Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till apparat

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder apparat?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet apparat?

 1. Den som vill kan köpa en apparat som kopierar en annan persons kort utan att denne märker det.

  Enligt reglerna är alla som har en apparat som är avsedd att användas för att se på tv skyldiga att betala mottagaravgiften.

  På det viset blir innehållet tillgängligt från vilken apparat som helst.

  På en av hennes bilder tronar till exempel en apparat för kryokonservering.

  Den som behövde ringa kunde springa ner till närmaste butik för att låna dess apparat mot betalning.

  En grundläggande tanke är att man ska kunna börja spela på en apparat och sedan fortsätta på samma ställe i spelet med en annan apparat.

  Detta gör man från telefonen eller surfplattans webbläsare om man använder Apples produkter eller direkt från Aldiko om man har en apparat som använder Android.

 2. Han har byggt upp en egen stab och apparat och har skaffat sponsorer och inkomster som tvingat det norska skidförbundet till kompromisser med norsk längdskidåknings guldkalv.

  Fast den syndikerade konservative krönikören Charles Krauthammer passade också på att fråga hur det kan komma sig att Barack Obama som nyligen satte slutpunkt i kriget mot terrorismen också är ansvarig för denna massiva apparat som ska samla in information om terrorister.

  Bevakningen av hela denna apparat kommer att tillta den närmaste tiden och det kan kanske leda till ett ökat ifrågasättande bland allmänheten.

 3. Patrik blev helt chockad när det visade sig att han råkat skicka bilden på hans nakna apparat till chefen istället för sin flickvän.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för apparat

 1. apparat, 1626 (i allmän betydelse av 'tillbehör o. d.') = nyhögtyska, franska, av latin apparātus, tillrustning, verbalsubstantiv till apparāre, tillrusta, av ad-, till, o. parāre, bereda o. d.; jämför reparera.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Lage

  Fornnordiskt namn med betydelsen sällskap, sannolikt i meningen kamrat.

  Besläktade namn: Lave, Lago

  Mest sökta

   Hur böjs apparat?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen apparatapparatenapparaterapparaterna
   genitiven apparatsapparatensapparatersapparaternas