/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till apparent

Hur upplevde du uppläsningen av apparent?

eller

Vad betyder apparent?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till apparent

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet apparent?

  1. Det är så frågan om en skenbar eller apparent retrograd rörelse.
  2. 1719 upptäcktes Castor vara en dubbelstjärna, vars komponenter A och B har apparent magnitud 2,0 och 2,8.
  3. Skenbar magnitud, eller apparent magnitud, är en logaritmisk måttenhet för ljusstyrkan av en himlakropp som den uppfattas från jorden.
  4. Orsaken var att enbart en heir apparent, det vill säga monarkens äldste son, kan förlänas titeln furste av Wales.
  5. Dess ljusstyrka nådde maximum i maj, med en apparent magnitud på ungefär 3, och avtog långsamt de följande månaderna.
  6. Markab (Alfa Pegasi) är en av de två starkast lysande stjärnorna i Kvadraten i stjärnbilden Pegasus med en apparent magnitud på 2,49.
  7. Den befinner sig på 36 ljusårs avstånd, och har en luminositet på cirka 12 gånger solens med en apparent magnitud på 2,14.
  8. April 1843 nådde den apparent magnitud -0,8, vilket gjorde den till den näst starkaste stjärnan på natthimlen (efter Sirius) trots det enorma avståndet.
  9. Deneb (α Cyg, α Cygni, Alfa Cygni) är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Svanen och en av de ljusstarkaste på natthimlen, med apparent magnitud 1,25.
  10. Stjärnorna i katalogen har medelstor apparent magnitud, ner till runt 9m (ungerfär 50 gånger ljussvagare än de dunklaste stjärnor som kan förnimmas med blotta ögat).
  11. Heir (eller heiress) presumptive är en engelsk beteckning, för den vid ett tillfälle närmaste arvingen till en tron eller en adelstitel, vilken i motsats till en tronarvinge, heir apparent, riskerar att bli undanträngd i successionsordningen om någon föds med starkare arvsanspråk.
  12. På grund av det faktum att en rödförskjutning orsakad av Dopplereffekten kan observeras när en ljuskälla rör sig bort från observatören, uttryckte Hubble den som en skenbar hastighet (apparent velocity), nämligen den hastighet som galaxen skulle ha om rödförskjutningen förorsakades av en Dopplereffekt.
  13. Flera exoplaneter upptäcktes snart genom observationer på stjärnans apparenta luminositet när planeten passerade framför den.
  14. Detta apparenta fält kan beskrivas av två komponenter som uppträder likt elektromagnetismens respektive elektriska och magnetiska fält, och i analogi med dessa kallas för gravitoelektriska och gravitomagnetiska fält.
  15. Genom att mäta cepheidernas period, och ur dessa mätningar beräkna deras absoluta magnitud, kan man genom att jämföra med den observerade ljusstyrkan (den apparenta magnituden) uppskatta avståndet till galaxen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2