Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder appell?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet appell?

 1. - Jag och andra Stasiforskare har riktat en appell till de nordiska regeringarna att de ska begära ut hela materialet från CIA.

  När vi ska försöka förstå varför människor går man ur huse till torgen runt Medelhavet är motståndsmannens appell till de unga en nyckel.

  Föreställningen kan måhända ses som en appell om frihetens ansvar.

  Där riktade han en appell till alla ryska soldater i den sovjetiska armen: ni skall vägra lyda order om att skjuta på baltiska civila!

  Svenska Sida avvaktar FN:s humanitära appell innan de fattar beslut om nivån på eventuellt stöd samt vem som bör stödjas.

  Förekomsten av värnplikt utgör för vårt lands medborgare en ständig påminnelse om att det faktiskt existerar värden som utan appell förutsätter allas medverkan.

  Valmanifestet presenterades av David Cameron i veckan och är något numera så ovanligt som en appell för politiskt systemskifte.

  President Jacob Zuma har utfärdat en appell att inte låta provokatörer utnyttja situationen för att sprida rashat.

  Den kyrka som hörsammade hans appell kom dock att bli en annan än moderkyrkan.

 2. Vi har varit i skogen och övat appell med hundarna hela förmiddagen.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för appell

 1. appell, väsentligen ett 1800-talsord = nyhögtyska, av franska appel, till appeler, inkalla, kalla, ropa med mera, av latin apellāre, tala till, vädja till med mera (= svenska appellera), av ad-, till, o. samma grundverb som i interpellera (av omstritt ursprung).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Björn

  Nordiskt namn som betyder björn.

  Bjarne

  Norskt namn som betyder björn.

  Besläktade namn: Björne, Björner

  Mest sökta

   Hur böjs appell?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen appellappellenappellerappellerna
   genitiven appellsappellensappellersappellernas