/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till apriorisk

Hur upplevde du uppläsningen av apriorisk?

eller

Vad betyder apriorisk?

  1. som gäller a priori || -t

Hur uttalas apriorisk?

  1. [-å:ri-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till apriorisk

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet apriorisk?

  1. Värdena utgör istället en apriorisk sfär av essenser som har frigjort sig från empirisk existens.
  2. Man måste här se hur han försöker ta sig ur Kants entydiga fixering av rummet som en apriorisk åskådningsform.
  3. Heidegger förhåller sig här på ett tvetydigt sätt till Kants idé att tiden är en apriorisk åskådningsform.
  4. Språket är av apriorisk typ.
  5. De viktigaste av hans skrifter är Allmän inledning till apriorisk eller rationell pligtlära (1821) och Menniskors aprioriska pligtlära (1828-29).
  6. I överensstämmelse med sin historiska och objektiva metod intog han inte någon doktrinär eller apriorisk hållning och skilde sig till exempel från Paul Leroy-Beaulieu, vars teori om räntefotens fortgående sänkning han motsatte sig, genom en mer medgörlig ståndpunkt gentemot en av statens ingripande betingad socialpolitik, samfällda företagsformer o.d. Levasseur medverkade i såväl den strängt individualistiska " Journal des économistes" som i den mera socialreformatoriska " Revue d' économie politique " och utmärkte sig för en vid tolerans gentemot skilda riktningar och rörelser.
  7. Bland de artificiella språken brukar man skilja mellan aprioriska och aposterioriska.
  8. Kant talar om a priori respektive a posteriori, där aprioriska kategorier ej kan definieras.
  9. I smärre arbeten vände han sig kritiskt mot Husserls så kallade aprioriska eller eidetiska väsensskådning och den materiala värdetiken.
  10. Han upptar Kants kategoribegrepp, vars aprioriska karaktär han också fasthåller, men han modifierar alltigenom åsikterna om de enskilda kategorierna.
  11. De viktigaste av hans skrifter är Allmän inledning till apriorisk eller rationell pligtlära (1821) och Menniskors aprioriska pligtlära (1828-29).
  12. Axiomen är varken produkter av erfarenheten eller aprioriska sanningar, utan postulat, som vår vilja uppställt och som visat sig ändamålsenliga för vårt handlande.
  13. Schulze bestred inte vissa naturvetenskapers och matematikens allmängiltighet och nödvändighet, men ville inte heller erkänna något bevis för aprioriska principer ; även sinneskunskaperna tränger sig med nödvändighet på oss.
  14. Därmed löstes instinktens gåtor och det undermedvetna själslivets hemligheter ; förståndets aprioriska kategorier blev lättförklarliga som omedvetna tanketendenser, och naturmekanismens ändamålsenlighet blev begriplig, när den fattades enbart som ett medel i det omedvetnas allsmäktiga hand.
  15. De aprioriska, till exempel Solresol samt 1600-talets filosofiska språk och 1900-talets logiska språk, till exempel Loglan och Lojban, bygger antingen inte på källspråk, eller så gör de det på ett sätt som inte är uppenbart.
  16. Denna metod är kontroversiell och många kritiker ser den som oförenlig med filosofi baserad på helt aprioriska argument, vilken ibland kallas ” fåtöljfilosofi ” (=filosofi helt och hållet baserad på insikter man uppnå medan man sitter och reflekterar i en bekväm fåtölj).
  17. Samma aprioriska metod – Kristus som kyrkans huvud var här utgångspunkt – genomförde Phillips i sin berömda Kirchenrecht (I – VII, 1845-72, I – II, tredje upplagan 1855 – 57, fortsatt av Friedrich Heinrich Vering, VIII, första avdelningen 1889), – som utövade ett mäktigt inflytande i det romersk-katolska Tyskland, hälsad av kurian som ett mästerverk ; till denna skrift anslöt sig Lehrbuch des Kirchenrechts (I – II, 1859 – 62, tredje upplagan 1881, latinsk översättning 1875).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs apriorisk?

adjektiv
positiv en apriorisk
ett aprioriskt
den|det|de aprioriska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2