<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder arkanum

Vad betyder arkanum?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet arkanum?

 1. Om spelaren istället får en demon som han eller hon är i en pakt med att bli ivrig, ger den truppen tarotkort, både blanka kort som kan tas till Demon Painter i Velvet Room för målning, och kort av demonens arkanum.

  Spelare kan också tala med Demon Painter, en konstnär i Velvet Room, och be honom att måla stora arkana på blanka kort ; dessa fungerar som vilda kort då de kan målas i vilken arkanum som helst och därefter användas som vanliga tarotkort.

  Dock så måste spelare ha tillräckligt många tarotkort tillhörande samma stora arkanum som den Persona de vill frammana ; dessutom så kan Igor inte frammana Personas vars nivå är mer än fem nivåer högre än nivån på den figur i spelarens trupp med högst nivå.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Lydia

  Latinskt namn som betyder kvinna från Lydien. Lydien är ett område i Mindre Asien.

  Besläktade namn: Lidia