/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder arkeikum?

Hur uttalas arkeikum?

  1. [-ke:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet arkeikum?

  1. Det finns tre eoner, arkeikum, proterozoikum och fanerozoikum.
  2. Till arkeikum hänförs de allra äldsta bergarterna på jorden.
  3. Tillsammans med arkeikum utgör proterozoikum den äldre termen prekambrium.
  4. Neoarkeikum är en geologisk era som ingår i eonen arkeikum.
  5. Tiden innan kambrium kallas generellt för prekambrium, men den korrekta indelningen är hadeikum, arkeikum och proterozoikum.
  6. Prekambrium (tidigare kallat urtiden) är en benämning på de tre eonerna hadeikum, arkeikum och proterozoikum i jordens historia.
  7. Prekambrium, tidigare kallat urtiden, är en benämning på de tre eonerna hadeikum, arkeikum och proterozoikum i jordens historia.
  8. Fossil av stromatoliter har daterats till arkeikum (mer än 3,5 miljarder år sedan) då cyanobakterier var den dominerande livsformen på jorden.
  9. Under arkeikum (4 600 – 2 500 miljoner år sedan) samexisterade flera olika prokaryotiska, arkeiska livsformer varav cyanobakterier förmodligen var den dominerande.
  10. Neoarkeikum är den sista eran i arkeikum, och varade mellan cirka 2 800 000 000 och 2 500 000 000 år sedan.
  11. Under arkeikum skedde en kemisk utveckling och förutsättningarna för liv skapades i form av väte, kol och kväve, men också metan, vattenånga och ammoniak.
  12. Den allmänt accepterade bilden är annars att mikrobiell evolution hade sin stora geobiologiska betydelse under arkeikum och proterozoikum (jordens tidigaste ålder), säger Stefan Bengtsson, professor i paleozoologi vid Naturhistoriska riksmuseet.
  13. Precis under moränen finns berggrunden som i huvudsak är prekambriskt urberg som emanerar från arkeikum och äldsta och mellersta proterozoikum, i mindre utsträckning yngre prekambriska bildningar.
  14. Omvandlade skiffrar från arkeikum, kambriska röda skiffrar, siluriska kvartsiter och revkalkstenar, karbonska krinoidkalkstenar och vita kvartsiter, vidare av musselkalk, dolomit och gröna skiffrar från trias, vit kritkalksten från jura.
  15. Jordens historia delas in i fyra olika eoner, där den tidigaste är hadeikum – ibland/tidigare omnämnd som en era – följt av arkeikum (cirka 4 miljarder till 2,5 miljarder år sedan).
  16. Perioden svinonium inträffade under den äldre urtiden, som på fackspråk heter arkeikum (Arkeisk tid) och det är den äldsta geologiska tidsåldern som sträcker sig från då jorden bildades för 4,6 miljarder år sedan till 2,5 miljarder år sedan.
  17. Han utmärkte sig genom sin forskning rörande tantalets och niobets geokemi i några finländska mineral och var en pionjär inom isotopgeologin ; han studerade redan 1948 kol-13 i arkeiska grafitförekomster med masspektrometer och påvisade att det förekommit organiskt material i det finländska urberget redan under arkeikum.
  18. Trots att det tveklöst har inträffat massdödar både under de geologiska tidsperioderna arkeikum (4600 miljoner år sedan -2500 miljoner år sedan) och proterozoikum (2500 miljoner år sedan -542 miljoner år sedan), är det först under fanerozoikum (från 542 miljoner år sedan till idag) som det går att systematiskt studera de mönster som finns rörande arters försvinnande, eftersom det i och med den kambriska explosionen utvecklades djur med yttre och inre skelett.
  19. Proterozoikum är en geologisk eon som sträcker sig från arkeikums slut 2 500 miljoner år före nu till 542 miljoner år sedan, då fanerozoikum tar vid.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2